- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStichting zet zich in voor kranen

Stichting zet zich in voor kranen

- Advertentie -

Delen

Dit jaar is de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen, NedSEK, opgericht. Het bestuur van de stichting NedSEK bestaat uit Jur Kingma (voorzitter), Gerard Jacobs (secretaris), Helmig Kleerebezem (penningmeester), Ed Schulte en Giel van Hooff.

De stichting is ontstaan uit een werkgroep van enthousiaste industrieel-archeologen die zich sinds 2006 inzetten voor het kranenerfgoed in Nederland. Het was oorspronkelijk een werkgroep binnen de vereniging Bouwen met Staal. De leden waren bezig met de inventarisatie van de in Nederland aanwezige, gebruikte én gefabriceerde kranen. Daarnaast was de werkgroep betrokken bij uiteenlopende herbestemmings- of restauratieprojecten van historische hijswerktuigen. Zo leverde men advies bij de restauratie van de scheepsbouwkraan van De Schelde en die van de NDSM.

 

Geen overbodige luxe

‘Extra aandacht voor de hijskranen is geen overbodige luxe. De noeste, soms ook verroeste, werkers die tillen en hijsen, leiden een wisselvallig bestaan. Enkele, zoals havenkranen, zijn opvallend aanwezig in de openbare ruimte. Maar een groot deel is veel minder zichtbaar: van wandkraantjes in een fabriek tot een windas in een oud pakhuis. Een reden voor de stiefmoederlijke aandacht binnen de monumentenzorg, is het gebrek aan (technische) kennis.’

De NedSEK heeft als doel het verzamelen en behouden van kennis over het kranenerfgoed. Deze kennis is beschikbaar via een website. NedSEK adviseert organisaties die bezig zijn met behoud en restauraties van kranen erfgoeden verspreidt relevante kennis door middel van publicaties.

 

Congressen

In samenwerking met de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, het Maritiem Museum Rotterdam en het Museum aan de Stroom MAS in Antwerpen organiseert NedSEK dit jaar twee congressen.

Op vrijdag 13 november is in Antwerpen een internationaal congres over restauratie en hergebruik van historische kranen, opleiding van bedienend personeel van historische hijswerktuigen en wat we kunnen leren van het bouwen van replica’s.

Op vrijdag 27 november wordt in Rotterdam een congres gehouden over de plaats/het belang van het verticaal transport in de techniek- en industriegeschiedenis.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -