Bedrijfsoverdracht bij jubileum HEBO Maritiemservice

0

HEBO Maritiemservice bestaat 25 jaar. Dat is zaterdag 3 mei met een groots jubileumfeest gevierd op de eigen bedrijfslocatie in Zwartsluis. Voor oprichter Henk Bonsink een geschikt moment om het bedrijf over te dragen aan zijn zoons Wiebbe en Gerrit.

De eerste drankjes vloeien rijkelijk in de glazen, muziektonen vullen de sfeervol aangeklede hal aan de Stouweweg en ondertussen sluiten nieuwe bezoekers aan in de rij om Henk, zijn vrouw Corine en hun zoons Wiebbe en Gerrit met hun echtgenotes de hand te schudden. Niet alleen de noordelijke regio, maar ook Zuid-Holland blijkt sterk vertegenwoordigd onder de gasten. Als nagenoeg alle genodigden zijn voorzien van een drankje verschijnt secretaresse Jenneke Harsevoort op het podium: het is tijd voor de toespraak van de oprichter.

 

Ten overstaan van ruim 400 genodigden houdt oprichter Henk Bonsink een hartverwarmende speech.

Met enige schroom betreedt Henk Bonsink de planken. Hij voert liever bergingen uit dan speeches te geven, maar als hij eenmaal begint te vertellen hangen de bezoekers aan zijn lippen.

Eerste sleepklus
Vooral de passage over Henks allereerste sleepklus zorgt voor een massaal lachsalvo. Henk vertelt over zijn eigenwijze en enigszins onwetende start als sleper. Zonder enige ervaring laat hij zich inschrijven als sleper bij sleepdienst Jansen in Rotterdam. Hij krijgt een kritisch antwoord van Jansen als respons: ‘Wie denk je wel niet dat je bent?’
Met de droge nuchterheid die hem typeert, antwoordt hij dat hij Hendrik Bonsink heet. En hij gaat niet eerder weg dan dat zijn sleepboot met een sleep naar het noorden kan. Naar eigen zeggen zorgt juist die vastberadenheid ervoor dat Jansen hem alsnog inschrijft. De sleepklus die hij vervolgens voor Jansen uitvoert is een ronduit hilarische gebeurtenis. Zonder enige ervaring en kennis van het vaargebied moet Henk de sleep met succes zien te volbrengen. Als de verantwoordelijke schipper hem vraagt welke route ze het beste kunnen varen, heeft Henk naar eigen zeggen ‘geen flauw idee’. Gewiekst als hij is laat hij de schipper eerst zijn eigen mening geven en antwoordt vervolgens: “Nou, dat lijkt mij ook!”

Vertrouwen
Als Henk niet veel later speciale aandacht besteedt aan zijn gezin, de trouwe klanten, het personeel en zijn geloof in God, luistert iedereen aandachtig. Henk spreekt over vertrouwen. Het vertrouwen dat hij in anderen mocht hebben, het vertrouwen dat hij mocht ontvangen en het vertrouwen dat hij nu 25 jaar later mag hebben in de toekomst. 

 

Zoons Gerrit (links) en Wiebbe (rechts) nemen zeer binnenkort ook de rest van de aandelen over van hun vader Henk. (foto’s Jos de Ruiter Fotografie)

Dat vormt voor hem het perfecte moment om een brug te slaan naar de officiële bekendmaking die hij al lange tijd wilde doen. Want na de eerdere overdracht van 49 procent van de aandelen gaat ook de overige 51 procent naar zoons Gerrit en Wiebbe. Dat maakt hen binnenkort de volledige eigenaren van HEBO Maritiemservice.
Henk zal echter niet volledig achter de coulissen verdwijnen. ‘Stilzitten is niks voor mijn vader. Bovendien zijn zijn kennis en ervaring nog steeds van grote waarde voor ons bedrijf’, vertelt Gerrit. Als Henks speech ten einde is gekomen, haakt zoon Wiebbe op een vloeiende manier in op de toespraak van zijn vader. Hij uit zijn respect, geeft blijk van de waardering voor alles wat zijn vader en moeder hebben opgebouwd en blikt terug op bijzondere gebeurtenissen uit het verleden.

Calamiteit
Wiebbe en Gerrit zullen alles op alles zetten om het bedrijf van hun ouders op een respectvolle en succesvolle manier voort te zetten. Nadat aansluitend verschillende sprekers hun woord hebben gedaan verschijnt de laatste gastspreker op het podium. Het is de man van de catering: het eten staat klaar en het officiële gedeelte is voorbij. De geuren van overheerlijke barbecuespecialiteiten vullen de ruimte en niet lang daarna barst het feestgedruis los. Het wordt een intense avond vol gezelligheid, muziek en een gastoptreden van Wiebbes vrouw Laurene Bonsink.
Uiteindelijk is het rond de klok van twaalf als de laatste gasten zich naar huis begeven. Het is mooi geweest. Er is gesproken, er is geproost, gedanst en gelachen. Nu is het tijd voor een gezonde nachtrust, al is de kans groot dat kilometers verderop zomaar een HEBO-team wordt opgeroepen voor een calamiteit in de Rotterdamse haven…

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.