Zon en wind leveren straks energie voor havenlichten IJmuiden

0

Rijkswaterstaat voert van mei tot en met september onderhoudswerkzaamheden uit aan de havenlichten in IJmuiden. De havenlichten worden daarbij ook verduurzaamd. Van 12 tot en met 30 mei wordt ook de stormschade die de Noordpier tijdens de storm in december heeft opgelopen, hersteld. De Noordpier is hierdoor van 15 mei tot en met 30 mei afgesloten. Tijdens het onderhoud aan de havenlichten blijven de Noord- en Zuidpier wel grotendeels toegankelijk.

12 mei start het herstel van het metselwerk van de muur van de Noordpier. Vanaf 15 mei wordt ook de betonverharding op de pier hersteld. Hiervoor is de Noordpier vanaf het ‘blokkenopslagterrein’ tot en met 30 mei geheel afgesloten.

Duurzame havenlichten
Op 20 mei starten ook de werkzaamheden voor het onderhoud en het verduurzamen van de havenlichten op zowel de Noord- als de Zuidpier, te beginnen met het inrichten van het bouwterrein. Naast het opknappen en schilderen van het betonwerk plaatst de aannemer zonnepanelen voor het opwekken van energie voor de buitenlichten (zeekant). Voor het opwekken van energie voor de binnenlichten (havenkant) worden kleine windmolentjes op de lichtopstanden geplaatst. De werkplekken worden tijdens het onderhoud en verduurzamen van de havenlichten afgeschermd met hekken. De Zuidpier is vanaf 20 mei en de Noordpier vanaf 30 mei tot aan de hekken toegankelijk voor wandelaars en sportvissers.

Ledlampen
Om de uitstoot van CO2 te verminderen én om te besparen op energie- en onderhoudskosten verduurzaamt Rijkswaterstaat tussen 2011 en 2014, in het kader van het project ZekerDuurzaam, 700 van de 1.200 lichtopstanden langs de kust en de vaarwegen en bij haveningangen. En dus ook de havenlichten van IJmuiden.
De huidige gloeilampen worden vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen. Doordat deze in het donker en bij slecht weer beter zichtbaar zijn, verbetert daarmee ook de veiligheid op de vaarweg. Door zonnepanelen of windmolentjes te plaatsen, zijn de lichten niet langer afhankelijk van het energienet en daarmee ‘schoner’.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.