Annet Koster (KVNR) is Havenvrouw van het Jaar 2020

0
Annet Koster.

Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders is gekozen tot Rotterdamse Havenvrouw van het Jaar 2020. De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar eert de KVNR-directeur vanwege “haar niet aflatende inzet in 2020 voor de reders en hun zeevarenden, die door de Covid-19-pandemie een uitermate moeilijk jaar achter de rug hebben”.

Bemanningen

De KVNR vertegenwoordigt ongeveer 140 rederijen in de zeevaart. Op hun schepen werken ongeveer 4.500 Nederlandse zeevarenden en nog eens ruim 22.000 buitenlandse bemanningsleden. Door de coronacrisis hebben velen van hen lange tijd vastgezeten op hun schip doordat bemanningswisselingen onmogelijk waren. Eenmaal aan land bleek het door reisrestricties en beperkingen van het vliegverkeer vaak uitgesloten om naar huis te reizen.

Annet Koster heeft zich nationaal en internationaal ingespannen om aflossingen van bemanningen mogelijk te maken, onder meer door een afspraak tussen de KVNR en KLM om een luchtbrug voor zeevarenden op te zetten. Daarbij heeft zij bijgedragen aan het behoud van de positie van Rotterdam als grootste Europese ‘hub’ voor bemanningswisselingen en helpen voorkomen dat schepen daarvoor naar andere havens uitweken.

Tweede vrouw

Annet Koster is de 40e havenprominent op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Zij wordt de opvolger van Jan Valkier, CEO van rederij Anthony Veder, de Havenman van het Jaar 2019. Koster is na Mai Elmar, directeur van Cruiseport Rotterdam, pas de tweede vrouw die de eretitel krijgt.

De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsors van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar.

Uitreiking

De traditie wil dat de onderscheiding wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst op de tweede maandag van het nieuwe jaar, in het bijzijn van oud-Havenmannen en -vrouwen, havenautoriteiten, leden van de havengemeenschap en vertegenwoordigers van de media. In verband met Covid-19 kan dit evenement geen doorgang vinden. Het bestuur van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar is nog in beraad over een alternatieve huldiging in kleinere kring.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.