- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam maakt havens 'cyberweerbaar'

Amsterdam maakt havens ‘cyberweerbaar’

- Advertentie -

Delen

Nederland behoort tot de top-3-landen met de meeste cyberaanvallen ter wereld. Met name havens zijn kwetsbaar door de grote verscheidenheid aan informatiesystemen en gebruik van data door veel verschillende partijen. Om de havengemeenschap in het Noordzeekanaalgebied digitaal weerbaarder te maken is Port of Amsterdam daarom gestart met een cybersecurity programma.
 
Informatiesystemen bevatten waardevolle informatie en zijn daardoor interessante doelwitten voor cybercriminaliteit. De basisveiligheid moet bij elk bedrijf op orde zijn. Het gaat dan om maatregelen zoals awareness, scheiding van netwerken, tijdig installeren van security updates en het toepassen van ‘gelaagde beveiliging’. Port of Amsterdam vindt het belangrijk om bedrijven in het havengebied proactief te betrekken en gezamenlijk te werken aan cyberweerbaarheid. Om die reden heeft het havenbedrijf een cybersecurity programma ontwikkeld.

CYREN-netwerk

Belangrijke onderdelen van dit programma zijn een meldpunt en het CYREN-netwerk (Cyber Resilient Noordzeekanaalgebied). Het CYREN-netwerk verzamelt informatie over cyberdreigingen en deelt die met de aangesloten bedrijven. Deze bedrijven worden vanuit het meldpunt snel en effectief geïnformeerd over mogelijke cyberaanvallen in het Noordzeekanaalgebied. Bedrijven kunnen zich tot het meldpunt wenden als een situatie plaatsvindt die mogelijk de havenregio raakt. Het meldpunt wordt bemand door de Divisie Havenmeester.

Cyberweerbaar

Havenmeester Marleen van de Kerkhof en initiatiefnemer van het cybersecurity programma van Port of Amsterdam: ‘Datastromen en ketens worden in toenemende mate aan elkaar verbonden en voor een breed publiek via het internet beschikbaar gesteld. Dat biedt kansen maar voor informatiebeveiliging ook forse uitdagingen. Een aanval op informatiesystemen van een klant of toeleverancier heeft effect op het bedrijf zelf, maar vaak ook op alle bedrijven er omheen en kan de scheepvaart ontregelen. Cyberincidenten zijn tenslotte niet aan fysieke grenzen gebonden. Door snel actuele dreigingsinformatie, incidenten en handelingsperspectieven met elkaar te delen, wordt de hele havenregio cyberweerbaarder’.
CYREN is erkend door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat via het Digital Trust Center. Verschillende bedrijven dragen actief bij aan het uitbouwen van het CYREN-netwerk binnen het Noordzeekanaalgebied.
Kijk voor meer informatie op www.portofamsterdam.com/cyren

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -