- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBochtafsnijding Delftse Schie is klaar

Bochtafsnijding Delftse Schie is klaar

- Advertentie -

Delen

Op maandag 28 januari is een nieuw stuk vaarweg in de Delftse Schie officieel in gebruik genomen. Het 800 meter lange kanaal De vaarweg werd geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Zuid-Hollands gedeputeerde Rik Janssen van Water en Vervoer over water.

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuw stuk vaarweg aangelegd bij Overschie. Hiermee verdwijnen twee haakse bochten in de Delftse Schie. De nieuwe vaarweg biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route en loopt vanaf de Hoge Brug naar de Doenbrug.

 

Haarvaten

“Vandaag openen en vieren wij de Bochtafsnijding Delftse Schie. Een uniek project waar ik heel trots op ben”, zei gedeputeerde Rik Janssen. “Ik wil benadrukken dat dit niet was gelukt zonder de intensieve samenwerking met en tussen de gemeenten Schiedam en Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Delfland.”

Minister Van Nieuwenhuizen: “Rivieren als de Schie en de Gouwe zijn de haarvaten van onze vaarwegen. Ze zijn onmisbaar voor het toenemende vervoer van goederen over water in plaats van over de weg, zoals zand en grind voor de bouw en grondstoffen voor de industrie.”

 

Werkzaamheden

Na jaren van bezwaarprocedures door omwonenden konden de werkzaamheden in 2016 van start. Langs het tracé zijn dijken en damwanden aangebracht om de omgeving te beschermen tegen het water. Vervolgens is er maar een klein deel uitgegraven, omdat het gebied lager ligt dan het water van de Schie. Na het volstromen van de vaargeul en de goedkeuring van de dijken konden de tijdelijke dammen worden doorgegraven.

Ook zijn er natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aangelegd. Die moeten zorgen voor een betere waterkwaliteit en een gezonder en prettiger leefgebied.

 

Publieksdag

Op zaterdag 2 februari is er een publieksdag. Op deze dag staat de provincie samen met de gemeente Schiedam, het Hoogheemraad van Delfland en omwonenden en belangstellenden stil bij de openstelling van het nieuwe stuk in de Delftse Schie.

foto: Provincie Zuid-Holland

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -