- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDamen begint divisie voor financiering en leasing schepen

Damen begint divisie voor financiering en leasing schepen

- Advertentie -

Delen

Op 1 april start Damen Shipyards Group met een gespecialiseerde divisie Financial Services. Deze unit gaat klanten helpen met de financiering van nieuwe schepen door leaseconstructies.

Op zich is het niet nieuw dat Damen klanten assisteert bij het aantrekken van financiering voor nieuwe schepen. Dat doet het bedrijf al dertig jaar. “De vraag naar leaseoplossingen neemt echter toe”, legt Jan Willem van Helden, managing director Damen Financial Services, uit. “Door er een aparte entiteit van te maken, kunnen we samen met externe investeerders, banken en specialisten ons aanbod op zowel grote als kleinere schaal optimaliseren, met schepen en diensten als één pakket.”

Ship-as-a-Service

Het voordeel voor de klanten van Damen ligt erin dat ze hun kapitaalinvestering kunnen behandelen als ‘OPEX’: operationele kosten. Voor Damen betekent de extra dienstverlening dat een breder pakket inclusief onderhoud aangeboden wordt.

Van Helden: “Ship-as-a-Service en circulariteit in de scheepsbouw komen hiermee een stap dichterbij. Bovendien betekent de nieuwe dienst dat we vanuit governance perspectief beter zicht houden op hoe de financiering in elkaar steekt.”

Nieuwe businessmodellen

De werkwijze van de nieuwe divisie opent de weg naar nieuwe businessmodellen voor Damen Shipyards Group. “In het verleden zouden we eerst een schip verkopen en vervolgens onze klant ondersteunen bij de financieringsstructuur”, licht Van Helden toe. “In de nieuwe opzet worden eerst de operationele structuur en het financiële kader gecreëerd, waarna klanten worden benaderd om schepen af te nemen. Hierbij is doorgaans sprake van een laag risico in combinatie met een langere termijn afspraak via een concessie- of chartercontract.”

Damen verwacht de eerste projecten van de nieuwe divisie binnenkort te kunnen aankondigen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -