150 schippers uit de beroepszeilvaart hebben inmiddels steun gekregen uit het speciale coronanoodfonds voor de bruine vloot. Er zijn 263 aanvragen gedaan voor de steunregeling, samen ter waarde van ongeveer 8,5 miljoen euro. Negentien aanvragen zijn afgewezen, 94 zijn nog in behandeling.
Het aantal aanvragen ligt lager dan de sector had geraamd. “Omdat de regeling opgezet is voor ondersteuning van schepen, zouden ondernemers die meerdere schepen hebben die ondergebracht zijn in één bedrijf niet maximaal kunnen profiteren van deze regeling, vanwege het plafond”, vertelt Paul van Ommen, directeur BBZ (Vereniging voor Beroepschartervaart). “Zij kunnen altijd een bezwaar indienen om ondersteuning per schip te krijgen.”
Blij met de steun
“Wij verwachtten dat we op 350 schippers zouden uitkomen”, zegt Van Ommen. “We zijn hier zeker blij mee, elke ondersteuning helpt.” Voor individuele gevallen kan de steun ongunstig uitgevallen zijn. Neem een schipper die veel heeft geïnvesteerd, bijvoorbeeld om op SAIL 2020 groots uit te pakken. Die heeft maar weinig overgehouden in 2019, het referentiejaar. Of een schipper die bijvoorbeeld groot onderhoud heeft gepleegd in 2019. Die had dus verkeerd gegokt!”
Anderen profiteren daar weer van; in grote lijnen vindt men dat de regeling goed uitpakt voor de beroepszeilvaart. Bij de motorchartervaart is niets terechtgekomen van de steun. “Wij zijn heel blij met elke extra steun.”
De BBZ roept ondernemers op haar website op bezwaar te maken: iedereen die is afgewezen voor de aanvraag, of minder geld heeft gekregen dan verwacht, doet er verstandig aan bezwaar aan te tekenen en toe te lichten. Bijvoorbeeld als sprake is van bijzondere omstandigheden of door lagere inkomsten in 2019, of als iemand zich onrechtmatig buitengesloten voelt van deze regeling,
Coronapas
“In de beroepszeilvaart op binnenwater gaat het beter dan bij de motorchartervaart en zeegaande zeilvaart… Die leunen vooral op buitenlands toerisme. Buitenlands toerisme moet eerst weer op gang komen”, legt Van Ommen uit.
“Wij zijn ontzettend blij dat de anderhalve meter eraf is. Tuurlijk zijn er bij de BBZ net als in de samenleving mensen die de coronapas stom vinden. Wij adviseren iedereen die een reis boekt – buiten de dagzeiltochten om, die kun je als sport zien – zorg dat je een coronapas hebt, en iedereen die aan boord komt, scan je. Dat is voor de schipper het werk niet en dan is iedereen veilig. We kunnen de schepen daarmee weer vol krijgen.”