De werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis in de Maas bij Lith gaan tot november duren. Dat komt door slijtage van de scharnieren van de sluisdeuren.
Rijkswaterstaat laat nu ook meteen de conservering van de deuren uitvoeren. Dat werk stond eigenlijk voor 2020 gepland. De vaarwegbeheerder verwacht dat de oorzaak van de storingen van de afgelopen tijd nu ook kan worden verholpen.
In week 44 zijn de werkzaamheden afgerond en is de Prinses Máxima-sluis weer toegankelijk voor de scheepvaart. Tot die tijd moeten schepen die aangewezen zijn op de lange kolk via sluis Weurt varen.
Dringend
Eind juli startte Rijkswaterstaat met de werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis. Het houtwerk rondom de deuren aan het bovenhoofd van de sluis was dringend aan vervanging toe.
In verband met de reparatie zijn de sluisdeuren uit het water getild. Toen werd geconstateerd dat ook de scharnieren van de deuren (de zogenaamde taatskappen en taatskommen) aan vervanging toe zijn.
Deze onderdelen moeten worden gegoten en dat neemt tijd in beslag. Ongeveer half oktober zijn deze onderdelen klaar en kunnen de scharnieren worden vervangen.
Conserveren
Nu het langer duurt voordat de deuren van het bovenhoofd teruggezet kunnen worden en de sluis daardoor toch gestremd is, heeft Rijkswaterstaat besloten deze tijd te benutten om de sluisdeuren ook te conserveren. Dit stond, net als de vervanging van de scharnieren, gepland voor de periode 2020-2023. Voor het stralen en verven gaan de deuren naar een werkplaats.
Storingen
De kolk heeft al langer last van storingen. Deze worden vermoedelijk veroorzaakt bij het benedenhoofd van de sluis. Rijkswaterstaat benut deze stremming om ook daar werkzaamheden uit te voeren. Er wordt sediment verwijderd en de lagers van de hydrauliekcilinder worden vervangen. Dit gebeurt ter plekke. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat de storingen dan afgelopen zijn.
Werkzaamheden Weurt en St. Andries
Bij de sluizen St. Andries en Weurt staan ook grotere werkzaamheden op de planning. De aanvaarschade bij St. Andries wordt later dit jaar hersteld. In Weurt verwacht Rijkswaterstaat begin 2020 te starten. Daar worden de hijskabels van de hefdeuren vervangen.