- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSpektakel op de Waal

Spektakel op de Waal

- Advertentie -

Delen

Kleine groepjes nieuwsgierigen verzamelen zich vrijdagmiddag 18 april op de Waalkade. Twee militairen, een man en een vrouw, lopen naar het havenhoofd van de overnachtingshaven en nemen rustig plaats. Hij houdt een camera met een toeter van een lens in de aanslag. De Nijmeegse Pannenkoekenboot is uitgevaren en na even besluiteloos in de Waal te hebben gedobberd maakt het vaartuig snelheid. Tenminste, zo goed als een Pannenkoekenboot snelheid kán maken. Want zodra een helikopter en verschillende rubberbootjes verschijnen, lijkt het pleziervaartuig zo traag als stroop.

(foto Frank Antonie van Alphen)

De helikopter blijft, donker van camouflagekleuren en lichtelijk dreigend, kaarsrecht boven de Pannenkoekenboot hangen. Een operatie met grote precisie. Even nauwkeurig doelgericht laten vervolgens leden van een speciale eenheid zich langs kabels aan boord zakken. Zodra ze het dek raken, houden ze subiet hun automatische wapens in de aanslag.

VIP in gevaar
Het zou daar tussen hemel en aarde dodelijke ernst kunnen zijn, ware het niet dat het om een oefening van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten gaat. Er is zogenaamd een VIP in gevaar aan boord van de Pannenkoekenboot, en die moet ontzet worden. Nog even blijft de helikopter ronkend imposant vlak boven de rivier hangen. Dan zwiept deze abrupt weg; de VIP blijkt gered. De heli vliegt over de spoorbrug richting Het Handtasje, de nieuwe brug, om straks weer terug te komen.
Kadegangers en andere dagjesmensen zijn vandaag op gratis vertier getrakteerd. En de militair met zijn toeter van een lens heeft zijn foto’s. Nog lang blijven de rubberboten rondzwiepen over het water, met het grootste gemak de obstakels die het weinige scheepvaartverkeer vormt, ontwijkend. En dat blijven ze, in samenspel met de helikopter, nog lang en vrolijk doen. Het is dan ook maar een oefening.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -