Met een zelfgebouwde sleepboot van honingraatkarton heeft kunstenaar Filip Jonker de grenzen van het (on)mogelijke overschreden. 24 augustus verliet hij met zijn boot De Furie de haven van Enschede met als eindbestemming Londen. Na een barre tocht bereikte hij met zijn kartonnen boot en metgezellen afgelopen nacht de haven van Ramsgate in Engeland.
Een verslag van het maakproces en de reis zijn vanaf 25 september 2010 te zien in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De Furie krijgt een plaats in de binnentuin van het museum. Het kunstproject De Furie en de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe zijn onderdeel van Kunstenfestival GrensWerk dant van 25 september tot en met 12 oktober in Enschede plaatsvindt.
Veilig aangekomen
Yvonne Franquinet (artistiek leider van GrensWerk) was enigszins opgelucht toen ze vannacht om 0.45 uur een sms ontving met de boodschap dat Filip Jonker en zijn bemanningsleden veilig aangekomen waren in Ramsgate. "Veilig aangekomen, zeer heftige, natte vaart. Windkracht 6/7! Bemanning uitgeput aan groentesoep", sms-te Filip haar.
Na deze (in)spannende tocht heeft Filip Jonker met zijn bemanning voor vandaag een rustdag ingepland. Morgen varen zij verder naar de haven St. Katharine Docks in Londen. Filip zal daar met zijn boot deelnemen aan het Thamesfestival.
Karton
Door herkenbare objecten in niet voor de handliggende materialen uit te voeren, creëert Jonker nieuwe beelden. Zo maakte hij eerder een opblaasbare rubberboot na van hout en in een weiland bij Hoogeveen bouwde hij een kerk van oude treinrails. De bouw van De Furie is zijn nieuwste project.
Volgens sommigen was de tocht naar Londen een onmogelijke opdracht, maar Jonker wilde met zijn project juist laten zien dat het mogelijk is met een kartonnen boot de zee te trotseren. "Ik kies voor de allersterkste onder de boten, de sleepboot. Om aan te tonen hoe sterk en krachtig een boot van karton kan zijn", zei de kunstenaar bij de start.