- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenEen purperen zwaan

Een purperen zwaan

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

‘Compositie in grijs en magenta’ zou als naam voor dit maritieme tableau niet misstaan. Hierin vallen de magenta getinte containers nogal op en het purper gekleurde schip des te meer. Ze zijn van Ocean Network Express, kortweg ONE, een rederij die in 2018 ontstond door samenvoeging van de containerdivisies van NYK, MOL en de “K” Line.

De drie grootste rederijen van Japan staan hiermee op plaats 6 in het containerklassement, maar Evergreen zit hen op de hielen. Met APM-Maersk, MSC, Cosco, CMA CGM en Hapag-Lloyd op de eerste vijf plaatsen zijn dit de zeven containerrederijen met meer dan een miljoen TEU.

Het is nog ongewis of de van origine zwarte NYK-, blauwe MOL- en grijze “K” Line-schepen de magenta outlook krijgen, maar de in 2019 in de vaart gekomen ONE Cygnus, (Latijn voor zwaan), heeft die dus wel.

Zo ook haar zeven zusterschepen, waarbij van zeven van de acht de scheepsnaam aan een vogelsoort is gelinkt. Uitzondering is de ONE Minato, want Minato is een stadswijk in Tokyo.

Frappant genoeg is het wel het enige zusterschip dat is ingebracht door de “K” Line dat niet Tokyo, maar Kobe als thuishaven heeft. De andere zeven zijn van NYK, waarvan er vier zijn geregistreerd in Tokyo en drie in Panama.

Dat het een serie van acht is, zou zomaar kunnen liggen aan het feit dat in Japan acht het geluks­getal is. De schepen zijn 364 bij 51 meter, waarmee de capaciteit 14.026 TEU bedraagt.

De purperen zwaan vaart in de Asia to Europe 3 (FE3) dienst van The Alliance, waarin Hapag-Lloyd, ONE en Yang Ming samenwerken. In Europa is het vaarschema Rotterdam, Hamburg, Antwerpen, Le Havre en Londen. In het Verre Oosten is dat Singapore, Hong Kong, Xiamen, Kaohsiung en Yantian.

tekst: Cees de Keijzer
foto: Arjan Elmendorp
www.wssrotterdam.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -