- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStudenten op werkbezoek bij De Waal en TMS

Studenten op werkbezoek bij De Waal en TMS

- Advertentie -

Delen

Hoe wordt een roer gemaakt? Wat kan een lasrobot allemaal en hoe ziet een kogellager er in werkelijkheid uit? Eerstejaars studenten hbo Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Avans uit Breda kregen maandag 18 februari antwoord op al hun vragen. Ze brachten een bezoek aan de Werkendamse bedrijven De Waal en Technical Marine Services (TMS).

Het werd een leerzame en leuke kennismaking met de praktijk. Belangrijk ook, volgens mentor Maria Cliteur van Avans: “De meeste studenten komen van de havo en daar hebben ze nog geen techniek gehad.”

 

Excursie

Eerstejaars student Jacco de Waal en tweedejaars Ben van Driel organiseerden de excursie. “Onze mentor Maria, waar we eens in de maand een gesprek mee hebben, vertelde mij dat de school graag een werkbezoek wilde organiseren. Veel eerstejaars hebben immers nog nooit een productiebedrijf bezocht”, vertelt Jacco.

Volgens Cliteur leren de studenten het eerste jaar veel over techniek en daarom vond zij het tijd om hen kennis te laten maken met de praktijk. “Ze leren wel over een kogellager en spieverbindingen maar door zo’n excursie kunnen ze ook daadwerkelijk zien waar dit over gaat.”

Cliteur kende Jacco en het bedrijf van zijn familie, De Waal, en vroeg hem of ze daar op bezoek mochten komen. Jacco stelde vervolgens voor ook Ben van Driel bij de organisatie te betrekken. Zijn oom, Marco van Driel, is namelijk directeur van TMS.

 

Enthousiast

De Waal staat bekend als specialist in voorstuwings- en manoeuvreertechnologie voor alle maritieme sectoren. TMS ontwikkelt en produceert oplossingen op werktuigbouwkundig gebied voor internationale aannemers in de offshore, baggerwerken, funderingstechnieken en voor scheepswerven. Beide bedrijven waren meteen enthousiast en werkten maar al te graag mee.

Op 18 februari vertrokken vijftig leerlingen op eigen gelegenheid naar Werkendam voor een bezoek aan de bedrijven. De groep werd in tweeën gesplitst: de ene vertrok richting De Waal en de andere startte bij TMS. Jacco begeleidde vanzelfsprekend de groep bij De Waal en Ben deed hetzelfde bij TMS. Na de lunch wisselden de groepen.

 

Indrukwekkend machinepark

Jacco: “Bij ons werden twee films gedraaid. Eén over het cluster Werkendam Maritime Industries, waar beide bedrijven bij aangesloten zijn, en één over De Waal.” Daarna volgden twee presentaties, onder andere over de lasrobot, en een rondleiding.

Volgens Jacco vonden de studenten het allemaal interessant. “De Waal beschikt over een enorm machinepark en dat vonden ze erg indrukwekkend. Tijdens de rondleiding werd tevens meer verteld over de link tussen school en het werkzame leven daarna.”

Op die manier kregen de studenten een goed beeld van wat ze straks in hun carrière kunnen met de opleiding die ze volgen. Daarna was het tijd voor een groepsfoto met alle vijftig leerlingen. Deze werd gemaakt aan boord van de enkele dagen eerder gedoopte Sendo Liner. Dat containerschip vaart met een besturingssysteem en de bekende, groene Easyflow-roeren van De Waal.

 

Nog geen goed beeld

Bij TMS begeleidde Ben de groep. Ook hij vindt het belangrijk dat studenten een beeld krijgen werktuigbouwkundige bedrijven. “Een eerstejaars heeft hier vaak nog geen goed beeld van. Ze lopen ook nog geen stage bij een productiebedrijf, alleen een korte beroepsoriënterende stage van 24 dagen.”

Ook bij TMS kregen de leerlingen een presentatie over het bedrijf te zien, waarna ze een rondleiding kregen. “Daar zagen ze bijvoorbeeld de doppen voor de buispalen voor windmolens liggen. Het spreekt aan om dat wat jij hebt geëngineerd, ook gebouwd te zien worden.”

 

Theorie en praktijk

Mentor Maria Cliteur is heel blij met de tijd en moeite die De Waal en TMS in deze excursie gestoken hebben. “Ze hebben beide een hele dag voor ons uitgetrokken en dat is best bijzonder.”

De bedoeling is om dergelijke excursies regelmatig te organiseren. Via social media heeft de Hogeschool inmiddels al veel positieve reacties gekregen van andere bedrijven. “’Volgend jaar bij ons’, schrijven ze bijvoorbeeld. Dat is leuk. Theorie en praktijk worden op deze manier mooi samengebracht.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -