2010: herstel vervoer over water bleef achter

0

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het ‘overgangsjaar 2010’ voor de transport- en logistieksector is afgesloten met een totale omzetstijging van 2,5 procent. Het vierde kwartaal realiseerde de sector een groei van 4,6% ten opzichte van een jaar eerder, waarmee de lijn van het derde kwartaal wordt doorgezet. Het prijsniveau daalde, over het hele jaar gerekend, licht.

De omzet in het luchtvervoer en de logistieke dienstverlening is vorig jaar met 5,8 procent het sterkst gegroeid. Het Economisch Bureau van ING noemt het opvallend dat de omzet in het vervoer over water nog fors daalde. Dat is overigens vooral te wijten aan het zeevervoer, waarvan de omzet vooral als gevolg van prijseffecten maar liefst 8 procent daalde. De binnenvaart boekte wel een omzetgroei, al was die bescheiden: 1,8 procent.

Lagere prijzen
"Ondanks het geboekte omzetherstel, is er voor veel logistieke bedrijven nog wel een flinke weg te gaan. Hoewel de vervoersvolumes zich sinds eind 2009 weer positief ontwikkelden, gold dit pas vanaf het tweede kwartaal van 2010 voor de omzet." Aldus de economen van ING.
In het eerste kwartaal daalde de omzet nog met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. "De ontstane overcapaciteit na de economische crisis zorgde voor grote prijsdruk, die nu naijlt. De vervoersvraag kwam in 2010 dus wel terug, maar gemiddeld tegen een lagere prijs."

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.