- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwMps Avalon Tapestry II en mps Avalon Tranquility II: twee van de...

Mps Avalon Tapestry II en mps Avalon Tranquility II: twee van de zes…

- Advertentie -

Delen

Het duo mps Avalon Tapestry II en mps Avalon Tranquility II vormt onderdeel van maar liefst zes schepen die dit jaar door Den Breejen Shipyard worden opgeleverd en waarmee de werf een klinkend record vestigt. In de 68-jarige geschiedenis van de werf werden nog niet eerder in één jaar tijd jaar zes bouwnummers van passagiersschepen opgeleverd. Een geweldige prestatie die al begon bij het verleggen van alle tot dan opgebouwde grenzen van de planners en inkopers.

De hal die voor de cascobouw wordt gebruikt heeft ruime volumes, maar niet van die omvang dat er tegelijkertijd aan twee schepen kan worden gewerkt. De planning moest daarom meer dan strak worden opgezet zonder afbreuk te doen aan de dagelijkse realiteit. En ook als er langs de afbouwkade meerdere schepen afgemeerd liggen, mogen de toeleveranciers en onderaannemers niet in elkaars vaarwater zitten.

 

De indrukwekkende hall van het schip. (foto Hans Heiligers)
De indrukwekkende hall van het schip. (foto Hans Heiligers)

 

Fleetpro

Opdrachtgever Avalon Waterways houdt zich vooral bezig met het bedenken van mooie schepen en het uitvoeren van onbezorgde en onvergetelijke vakanties. Ze heeft de verzorging van haar vloot zowel voor het nautisch-technisch als de horeca onderdelen volledig uit handen gegeven en overgedragen aan Fleetpro Passenger Ship Management. Dat dit een goede keus is, bewijst de uitkomst van een onderzoek onder Avalon’s passagiers dat 98 procent klanttevredenheid opleverde.
Ook de bouwplannen en de bouwbegeleiding maken deel uit van de dienstverlening van Fleetpro. Nico van den Boom van Fleetpro heeft als projectmanager de afbouw gevolgd en er ondermeer op toegezien dat de bouw volledig aansluit bij de wensen van Avalon Waterways.
‘De samenwerking en onderlinge sfeer met de werf is altijd geweldig; over en weer proberen we elkaar met eerder opgedane ervaring aan te vullen met ideetjes of kleine aanpassingen’, zegt Van den Boom. Ook de altijd veranderende wetgeving vormt meer dan eens de aanleiding voor overleg en aanpassing. Op het gebied van aandrijving en navigatie valt er niets te veranderen. ‘Goed huwelijk’, grapt hij over de powercombinatie van de Caterpillars en de contraroterende Veth Z-drives van Veth Propulsion.

 

Wijngebieden en kastelen

We waren erbij toen vorig jaar september de laatste sectie van het 110 meter lange mps Avalon Tapestry II de hal verliet om plaats te maken voor de aanvang van de bouw van het casco voor het mps Avalon Tranquility II. Ondertussen heeft het eerste schip al enkele reizen gemaakt en vormt het een vertrouwd beeld op de Franse rivieren als het zijn 130 gasten de mooiste plekjes tussen Parijs en Normandië laat zien of wanneer het van Parijs naar de Cote d’Azur vaart. Een geweldige beleving om langs veel bekende wijngebieden en de daarbij horende kastelen te varen of plaatsen te bezoeken die gelinkt zijn aan grootheden als Claude Monet, Jean d’Arc of de omgeving waar onze ‘eigen’ Vincent van Gogh schilderde.
Binnen de intercontinentale klantenkring van Avalon Waterways bestaat enorme belangstelling om varend en in alle rust een deel van Europa te bekijken. Aan boord ontbreekt het nergens aan. Bij Avalon schrijven ze ‘Panorama’ met hoofdletters en of je nu vanuit je suite het uitzicht bekijkt of vanuit de lounges of diningroom: overal zorgen de glazen wanden vanaf de vloer tot plafond voor een ononderbroken uitzicht.
We waren er ook bij toen het mps Tranquility II enkele weken terug in Amsterdam gereed lag om zijn gasten te ontvangen voor de eerste reis. Een mooi moment, niet alleen voor de gasten maar ook voor het personeel. Ze popelden om de gasten te ontvangen en het schip te laten zien. Botte pech dat door een urenlange stroomstoring zelfs vliegtuigen Schiphol niet konden aandoen en moesten uitwijken. Het was hier en daar wat aanpassen maar uiteindelijk is alles op zijn pootjes terechtgekomen en werd de maiden trip een groot succes.

 

De bar en een klein gedeelte van de lounge. (foto Hans Heiligers)
De bar en een klein gedeelte van de lounge. (foto Hans Heiligers)

Koningsdag

Tijdens de Grande Parade op Koningsdag in Dordrecht, waarvan de vlootschouw door de koning werd afgenomen, zagen we bij volkomen verrassing het 135 meter lange mps Avalon Expression langs het Groothoofd in Dordrecht varen. Als één van de paradepaardjes van de vloot maakte het veel indruk. Niet alleen voor de genodigden maar ook voor 2,5 miljoen Nederlanders die het schip live in hun huiskamer in beeld kregen. Mooi compliment voor iedereen die in Hardinxveld-Giessendam aan het schip heeft gewerkt. En een goede promotie voor de rivercruise…

 

tekst: Hans Heiligers

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -