Toen de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer afgelopen april Jeanneke Wijnen decoreerde in de Orde van Oranje-Nassau, informeerde hij of er in haar sociale werk nog wensen zijn. Jeanneke greep haar kans en vroeg of het in de toekomst mogelijk is om woonlocaties voor gepensioneerde schippers langs de rivier te realiseren. Waarop de burgervader beloofde om eens te komen praten over wonen, verzorging en recreatie aan het water.
En jawel… tijdens de Binnenvaartsoos op 19 september stapten Dominic Schrijer en vier wethouders binnen in het Julia Internaat. Met de microfoon in de hand meldde de burgemeester van binnenvaarts grootste thuishaven trots te zijn op de sector. Hij kwam eens even praten over het reilen en zeilen van de Soos en haar bezoekers.
Hoewel Schrijer geen varensman is, onderscheidt hij zich met een opvallende maritieme kennis en sympathiseert hij met de sector. Hij noemde naast het economisch belang voor zijn gemeente ook de zichtbaarheid ervan voor passerende scheepvaart, bezoekers en toerisme. Hiervoor zijn er plannen om met de hernieuwde indeling van het Veerplein een vlaggenmast te plaatsen.
Verzorgingshuis
De gevraagde woonlocaties aan het water kwamen hierbij nog niet uit de verf. Waarop Gerrit Mookhoek – trouwe Soosbezoeker en loyaal in het melden van misstanden en het aankaarten van mogelijkheden voor gepensioneerden met een maritiem hart – spitsvondig inhaakte: “Wanneer burgemeester en wethouders het mogelijk zouden kunnen maken om een verzorgingshuis aan het water te bouwen, hijsen wij als bewoners ‘s morgens de vlag in top en bij zonsondergang halen we hem netjes binnen.” Applaus, het ei was opnieuw gelegd! Nog even social talk, samen op de foto en het politiek gezelschap lag op koers naar een vergadering.
Dagje Zeeland
De achterblijvers werden door de organisator Gijs Reijmers over een Zeeuwse uitstap geïnformeerd. “Vier plaatsen zijn er nog over, dames en heren. Dan hebben we twee touringcars vol. Morgen vertrek naar Middelburg, winkelen in de stad, dan naar de boot en richting Veere, stappen daar in de bus en in Stellendam dineren.” En dat allemaal voor 65 euro inclusief toeristenbelasting. De plaatsen vlogen weg!
Gijs werkt belangeloos en organiseert in samenwerking met Jeanneke en vrijwilligers regelmatig uitstapjes. Soms passeert ‘toerorganisator’ Reijmers de grens met zijn gezelschap: zo ging het reeds per cruiseschip naar Düsseldorf, dan weer met de bus naar België.
In de inmiddels wereldberoemde Soos wordt er ‘gevaren’, geklaverjast en altijd ligt er het plezier van weerzien langszij. Niet vergeten: naast de reguliere dinsdagmiddag is er, puur voor de dames op 3 oktober, een creatieve middag. De JuliaSoos heeft zin!
tekst: Johan de Witte