- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekZoete Jannies

Zoete Jannies

- Advertentie -

Delen

Er is eigenlijk geen goede naam voor een vrouwelijke matroos. Zoals ik al vaak heb aangetoond, loopt de binnen­vaart voorop in de emancipatie van de dames en we zouden ook hierin het voortouw kunnen nemen. Als ik de reclame­filmpjes op internet voor het vak van matroos moet geloven, zijn de meeste matrozen en aankomende schippers sowieso al meisjes. Hopelijk geen overcompensatie want dat heeft een tegen­gesteld effect en komen er straks alleen nog maar mannetjes solliciteren.

Ik las ergens de term ‘matresse’. Op zich heeft dat wel een leuke, lieve klank, al valt het natuurlijk op en daar­door ook af omdat de meesten zullen vinden dat daar een ‘i’ ontbreekt. ‘Jantje’ is een meisjesnaam. In de meervoudsvorm is het al bargoens voor ‘matrozen’ (daar gaan de musical ‘De Jantjes’ en een gelijknamige oude film dan ook over) maar dan voor de vaart op zout water. Voor de goede orde: ook in 2018 is bij de Koninklijke Marine 90 procent van de matrozen man. Matrozen (m/v) in de binnenvaart heten geen Jantjes. Misschien een idee om ze Jannies te noemen?

Soms gaan mensen een woord ineens anders gebruiken. We kennen allemaal het woord ‘inclusief’ als iets ergens bij is ingesloten. BTW of zo. Vorige week luisterde ik nietsvermoedend naar de radio en werd ik opgeschrikt door een vrouw (of all people) die zei dat de Koninklijke Marine als werkgever inclusiviteit nastreeft. Als de dood dat ik weer eens iets gemist heb, ben ik er onmiddellijk ingedoken. Wat betekent ‘inclusiviteit’ en hoe kan de krijgsmacht dit als doel hebben gekozen? Is dit een typische ‘nieuwe koude oorlog-term’?

Dat verband heb ik niet gevonden. Wel dat ‘inclusiviteit’ de plaats dreigt in te nemen van ‘emancipatie’. Gelijke behandeling is niet meer genoeg; alles moet erbij horen, inclusief worden; één grote familie. Volgens de dame op de radio wil de krijgsmacht vooral meisjes interesseren voor een baan, vanwege die inclusiviteit. Meisjes horen er ook bij. Waarom werd helaas niet echt duidelijk. Zelf zag deze vrouwelijke zoutwater­matroos geen verschil tussen een man en een vrouw bij de marine (wellicht door het kledingvoorschrift). Haar pleidooi voor een baan bij de Koninklijke Marine loog er niet om: het is een leuke werkgever en het is leuk werk.

Werk voor meiden in de binnenvaart is er ook volop en er zijn ook volop argumenten voor handen. Behalve ‘leuk’ is een baan op een binnenschip uitdagend, afwisselend, (in)spannend, avontuurlijk, internationaal, veelzijdig, ontroerend en gewoon ontzettend gaaf. Het wordt tijd voor een musical over de vrouwen in de binnenvaart. De Zoete Jannies? Inclusief. Dan horen we er echt bij.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -