Binnenvaart-Doe Dag Harlingen

0

Dinsdag 27 maart vond in Harlingen een Binnenvaart-Doe Dag plaatst. Zes leerlingen die tijdens het Beroepenfeest On Stage in Heerenveen/Joure hadden aangegeven eventueel wel interesse te hebben in een beroep in de binnenvaart, kregen die dag een kijkje in de praktijk. De Maritieme Academie Harlingen stelde voor deze Doe Dag haar opleidingsschip Prinses Maxima beschikbaar.

De leerlingen werden in Harlingen aan boord ontvangen en kregen een rondleiding. Daarna werd natuurlijk ook een stukje gevaren voor de echte beleving. Vervolgens werden ze op de Maritieme Academie Harlingen ontvangen voor een lunch, mochten ze op de simulatoren nog wat vaartechnieken ‘oefenen’ en kregen ze meer informatie over de opleidingen en diverse trajecten die je kunt volgen op de school.
Het BVB was aanwezig om de groep te begeleiden en meer over de binnenvaart en het werken aan boord te vertellen. Het was een leuk en divers programma en we kregen na afloop op veel enthousiaste reactie van de leerlingen.
Hartelijk dank aan de Maritieme Academie Harlingen voor de gastvrijheid en tijd!

 

Gastcollege over binnenvaart

Collega Kees Modderman heeft woensdag 28 maart een college gegeven aan dertig eerstejaars­studenten van het Summa College
die de opleiding Manager Transport & Logistiek volgen in Eindhoven.

Na een algemeen binnenvaartverhaal, uitleg over de binnenvaart in de keten en hoe vervoer over water in z’n werk gaat, gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met een opdracht om een product van A naar B te brengen. Wat zijn de grondstoffen, hoe zet je welke modaliteit in, wat is het traject en ook: welke papieren zijn daarvoor nodig?

Het bleek nog best lastig, maar zeker een leerzame opdracht om het vervoer over water en wat daarbij komt kijken te doorgronden.

Binnenvaart Paviljoen op MOCE

Diezelfde woensdag was het BVB ook aanwezig op de Maritime & Offshore Career Event (MOCE) in WTC Rotterdam. Het BVB had hier samen met de beursorganisatie en Koninklijke BLN-Schuttevaer een Binnenvaart Paviljoen tot stand gebracht, samen met
Interstream Barging, Thyssenkrupp Veerhaven, TOS-Transport & Offshore Services, Quo Vadis personeelsdiensten, Imperial
Logistics en Veth Propulsion.

Het was een soort pilot om te kijken of dit event interessant is om meer op in te zetten en ook of een dergelijk paviljoen-concept op deze beurs succesvol is. Terugblikkend blijkt het een zinvolle beurs om aanwezig te zijn en ook om de krachten te bundelen en zo zichtbaarder als binnenvaart onder de aandacht te komen. De diverse bedrijven hadden voldoende aanloop en konden elkaar versterken of aanvullen. We zullen het nog verder evalueren met de deelnemers en de beursorganisatie.

Virtueel varen als ‘experience’

Donderdag 29 maart was het BVB dan nog aanwezig op het congres Topsector Logistiek. Niet alleen als bezoeker, maar het BVB stond met de VR0-bril met binnenvaartsimulatie op de Expercience Boulevard.

Mensen konden in de pauzes virtueel aan boord stappen en zelf een stukje varen op de Maasvlakte of door Rotterdam-Stad. Dit gaf veel bekijks en aandacht voor de binnenvaart én aanknopingspunten voor een nader gesprek.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.