Zilveren Green Award voor stoomaangedreven De Majesteit

0
Eigenaren Christine en Klemens Key en Green Award-directeur Jan Fransen. (foto Green Award)

In het bijna 30-jarige bestaan heeft Green Award voor het eerst een stoomaangedreven schip gecertificeerd. De bijna honderd jaar oude Majesteit, met thuishaven Rotterdam, scoorde zilver.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Green Award-directeur Jan Fransen. “Je zou denken dat stoom geen emissies kent. Dat is ook wel zo, maar de vraag is: hoe wordt de stoom gegenereerd? Daar zijn we ingedoken. Gelukkig worden er geen kolen meer gestookt, maar wordt er gasolie gebruikt om water te verhitten tot stoom. En ja, de gasolie veroorzaakt wel emissies.”

Beter dan Stage V

Er zijn emissiemetingen uitgevoerd en het resultaat was opmerkelijk, aldus Fransen: “Zelfs na herhaalde metingen bleken de prestaties nog beter te zijn dan die van Stage V-motoren!”

Er was nog een verrassing. Fransen: “We hebben ook de efficiency van het rader- voortstuwingssysteem laten doorlichten. En wat blijkt? De stuwkracht van het radersysteem levert een rendement op dat hoger is dan een traditionele schroef. Dit scheelt brandstof en daarmee emissies.”

Gebouwd in 1926

De Majesteit is het enige evenementenschip in Nederland dat aangedreven wordt door een authentieke stoommachine. Sinds het schip in 1926 in de vaart kwam, behoort het tot de grootste en meest luxueuze raderstoomboten van Europa. Na jarenlang als cruiseschip het continent te hebben doorkruist, is het in 1999 in perfecte staat gerestaureerd tot varende feestlocatie voor zakelijke en privé-evenementen.

Eigenaren Christine en Klemens Key en Green Award-directeur Jan Fransen in de machinekamer. (foto Green Award)

Eerste raderstoomboot

Christine en Klemens Key, de eigenaren van De Majesteit, zijn blij met het certificaat. Klemens: “Wij zijn hoogstwaarschijnlijk de eerste raderstoomboot in Europa met dit certificaat en ik hoop dat er meer zullen volgen.”

Christine: “We merken dat onze klanten steeds vaker vragen hoe wij ervoor zorgen dat de impact op het milieu verkleind wordt. Wij doen dit op diverse vlakken, waaronder een zeer efficiënte voortstuwing van het schip, waardoor de uitstoot per passagierkilometer lager is dan bij dieselaangedreven schepen. En daarnaast hebben we ook veel aandacht voor veiligheid en afvalbeheer: elementen die je in het programma van eisen van Green Award vindt en waar wij aan voldoen. Kortom: wij zijn heel trots op het Green Award-certificaat op het niveau zilver.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.