Zeehavens Amsterdam: 4 procent meer overslag

0

Zeehavens Amsterdam hebben 2010 afgesloten met een stijging van de overslag van ongeveer 4 procent. De de havens van het Noordzeekanaalgebied sluiten het jaar af met een totaal van ongeveer 90 miljoen ton.

In 2010 werd het herstel ingezet nadat in 2009 de gevolgen van de economische crisis merkbaar werden. Dat blijkt uit de cijfers over 2010. In de Amsterdamse haven was met name in de laatste maanden van het jaar sprake van een sterk herstel.

Amsterdam licht gedaald
De Amsterdamse haven behoort tot de regio van het Noordzeekanaalgebied samen met de havens IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. In de Amsterdamse haven is de overslag licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, met 1 procent tot ongeveer 72,5 miljoen ton.
Het verlies leek groter uit te vallen. Na een daling met 7,1 procent in het eerste halfjaar was in de tweede helft sprake van herstel: 5 procent. Hierdoor lag de totale overslag bijna op het niveau van 2009.

Stijging IJmuiden
In IJmuiden nam de overslag toe met 30 procent tot ongeveer 17 miljoen ton. De verhoogde vraag naar staal leverde daar de belangrijkste bijdrage aan. In Zaanstad is de overslag gestabiliseerd ten opzichte van vorig jaar. In Beverwijk was sprake van een stijging.

Algemeen directeur Dertje Meijer van Haven Amsterdam: "Ondanks de economische crisis tekent de Amsterdamse havenregio een prima resultaat op met 4 procent stijging. De Amsterdamse haven telt een daling van overslag van slechts 1 procent. Dat is een geringe daling. Het afgelopen jaar waren we de vierde haven van Noord-West Europa, na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Daar ben ik trots op." 

Herstel in tweede halfjaar
Uit het beeld van 2010 blijkt dat de daling in de overslag van olieproducten en steenkolen in het eerste halfjaar werd gevolgd door een stijging in het tweede halfjaar. Herstel is verder zichtbaar in de stijging van de overslag van ertsen. Dat geldt ook voor agribulk en zand, grind en mineralen. De overslag van roll-on/roll-of herstelde dit jaar juist sterk.
In de overslag van stukgoed en containers was sprake van een daling. In totaal is in de Amsterdamse haven slechts 1 miljoen ton containerlading verwerkt in 2010.

In Nederland is in totaal 200.000 vierkante meter logistiek terrein in aanbouw. Amsterdam neemt daar de helft van voor haar rekening met 100.000 vierkante meter. Totaal gaf Haven Amsterdam rond de 25 hectare grond uit in het Atlaspark, de olieterminals en de Minervahaven.
De Amsterdamse haven verwacht voor komend jaar een stabilisatie van de huidige overslag. "De crisis is voor een aantal relevante sectoren nog niet ten einde, maar mogelijk kan de haven verder gaan profiteren van de voorzichtige economische groei die algemeen wordt verwacht in 2011. "

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.