- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWaterplanten groeien minder hard, maaien uitgesteld

Waterplanten groeien minder hard, maaien uitgesteld

- Advertentie -

Delen

Het geplande maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer is uitgesteld. De maaiboten liggen klaar om uit te rukken, maar zijn nog niet operationeel omdat de groei van de waterplanten op dit moment niet extreem groot is. Watersporters kunnen daarom voorlopig gewoon blijven varen.

“Deze situatie is nieuw voor ons”, vertelt Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. “Andere jaren was de groei veel intensiever en stonden we rond deze tijd te popelen om te beginnen. Het heeft geen zin om het maaibudget nu al te spenderen.”

Zodra de explosieve groei zichtbaar is, gaan de maaiers meteen aan de slag. Watersporters ondervinden zomers namelijk veel last van de waterplanten: de wildgroei van de planten bemoeilijkt het varen en zwemmen.

Meer geld beschikbaar

Ieder jaar betalen gemeenten en provincies in het IJsselmeergebied een bijdrage om het maaien van de waterplanten mogelijk te maken. De stichtingen Maaien Waterplanten Randmeren en Maaien Waterplanten IJmeer en Markermeer (met onbezoldigde vertegenwoordigers uit jachthavens) coördineren de werkzaamheden en geven daarbij opdracht aan vissers voor het maaien.

“Er is dit jaar meer geld om te maaien”, aldus Krijger. “Amsterdam betaalt namelijk voor het eerst mee.”

Tweede Kamer

De waterrecreatiesector wil meer, maakt Krijger duidelijk. “Het areaal dat maximaal gemaaid mag worden, is beperkt én gebonden aan strenge regels. Daar willen wij verandering in. Met overheden werken wij aan structurele oplossingen voor de lange termijn, zoals verdiepen en zoneren. Daar is veel geld voor nodig en daar heeft de rijksoverheid ook een verantwoordelijkheid in.”

HISWA-RECRON heeft daarvoor bij de Tweede Kamer aangeklopt. “We hebben Kamervragen opgesteld en hopen na de zomer op meer duidelijkheid.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -