- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGeen SAIL, toch speciale expositie in IJmuider Zee en Havenmuseum

Geen SAIL, toch speciale expositie in IJmuider Zee en Havenmuseum

- Advertentie -

Delen

Door corona moest het Zee en Havenmuseum in IJmuiden zijn deuren sluiten. De geplande expositie naar aanleiding van SAIL Amsterdam, het evenement dat ook niet door kan gaan, is er in aangepaste vorm alsnog gekomen. Vrijdag 3 juli vond de opening plaats.

Op 2 februari opende Josien Damen, zelf kunstenares en vrouw van Kommer Damen van Damen Shipyards, daar de expositie ‘Willem Eerland met schepen in IJmuiden’. De bedoeling was dat de expositie door zou lopen tot medio juni, waarna die opnieuw ingericht zou worden met het oog op SAIL Amsterdam. Door corona moest het museum sluiten en gaat ook SAIL Amsterdam niet door.

Het bestuur van het museum besloot daarom, door middel van scheepsmodellen en de schilderijen van Willem Eerland, een eigen SAIL te houden. Op 3 juli opende Florian Vreeburg, directeur van KVSA in IJmuiden, in het bijzijn van een beperkt aantal gasten de expositie ‘SAIL IJmuiden’.

Zeilschepen

Er is een scala aan scheepsmodellen te zien tegen het decor van schilderijen van Willem Eerland. Naast zijn bekende oeuvre laat de maritiem schilder ook drie- en viermasters zien, waaronder klinkende namen als Passat, Viking, Olivebank en Moshulu. Ook meer recente zeilschepen, zoals de bij Damen gebouwde Shabab Oman ll en Clipper Stad Amsterdam. Verschillende portretten, waaronder een bemanningslid dat secuur de hengsels van deuren in het vet zet, zorgen voor een extra dimensie.

Nieuwe schilderijen

Willem Eerland zei het fijn te vinden dat de expositie door kan gaan. Niet in het minst doordat het precies dertig jaar geleden is dat hij zijn eerste tentoonstelling had in het Visserijmuseum van Katwijk aan Zee.

Hij stak veel tijd in het maken van veel nieuwe schilderijen voor deze expositie. Blij is hij ook dat zijn neef – met dezelfde naam – van Eerland Shiprepair de vernissage heeft gesteund.

Openingstijden

De tentoonstelling ‘Sail IJmuiden’ is te zien tot en met 31 oktober. Het Zee en Havenmuseum, gevestigd aan de Havenkade 55 in IJmuiden, is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor de spelregels voor een bezoek aan het museum in coronatijd op www.zeehavenmuseum.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -