- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsVlaamse subsidie voor duwbaktrackers

  Vlaamse subsidie voor duwbaktrackers

  - Advertentie -

  Delen

  De Vlaamse overheid, North Sea Port en Port of Antwerp geven duwvaartondernemingen een financiële tegemoetkoming als ze investeren in trackers op hun duwbakken.

  Dankzij zo’n GPS-tracker kunnen havenautoriteiten, eigenaren en rederijen voortaan altijd weten waar een duwbak zich bevindt. Dat verhoogt de efficiëntie en de veiligheid, zo is de bedoeling.

  50 procent subsidie

  Duwbakeigenaren of duwvaartondernemingen kunnen een tegemoetkoming aanvragen tot 50 procent van de aankoopprijs met een maximum van 200 euro. Een voorwaarde is dat ze de drie jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal drie keer Antwerpen of een haven van North Sea Port (Gent, Vlissingen, Terneuzen) hebben aangelopen. Ook dient de aanschaf en installatie van de duwbaktracker te zijn gedaan tussen 1 januari 2019 en 31 december 2020.

  Dankzij AIS zijn duwboten en binnenschepen traceerbaar. Duwbakken hebben echter vaak geen eigen stroomvoorziening en geen AIS. Dankzij de invoer van een GPS-tracker op een batterij of zonne-energie kan hun locatie toch worden nagegaan.

  Juiste informatie

  Als North Sea Port en Port of Antwerp over digitale gegevens beschikken, kunnen die ook onderling gedeeld worden. “Momenteel is de doorgegeven samenstelling van de konvooien niet altijd up-to-date”, aldus de havenbeheerders. “Daardoor verlies je kostbare tijd aan de sluizen. De trackers bezorgen enkel de juiste informatie. Dat draagt bij tot een betrouwbaardere sluisplanning.”

  Dankzij de tracking verbetert ook de veiligheid in de havens. Havenautoriteiten weten namelijk op elk moment welke duwbak of konvooi zich waar bevindt. Zo kunnen ze sneller ingrijpen bij problemen.

  Verplicht

  De informatie kan ook waardevol zijn voor operators en eigenaren. Die weten direct op elk de exacte locatie van de duwbak. Dat hoeft niet meer opgevraagd te worden. “Dat bespaart tijd- en mankracht”, stellen North Sea Port, Port of Antwerp en de Vlaamse overheid. “Ook is de digitale historiek belangrijk voor het naleven van huurcontracten en kan het als bewijs dienen indien je een claim ontvangt van een verzekering.”

  De duwbaktrackers zijn nog niet verplicht, maar North Sea Port en de haven van Antwerpen moedigen duwvaartondernemingen toch aan om er nu alvast in te investeren, “zeker met oog op de verplichte digitalisering.”

  De tegemoetkoming aanvragen kan via:
  www.northseaport.com/track-je-bak
  https://www.portofantwerp.com/track-je-bak

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  1 reactie

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -