- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVijfde Waterwerk op Lage Weide geplaatst

Vijfde Waterwerk op Lage Weide geplaatst

- Advertentie -

Delen

Waterwerk V Circuit wordt uit het ruim van de Marjan gehesen. (foto Rob Versluys)

Maandag 15 juni heeft Mammoet Waterwerk V Circuit, een 20.000 kilo wegende betonnen sculptuur, op Industrieterrein Lage Weide geplaatst langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is het vijfde kunstwerk van de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer dat daar nu staat.

De sculptuur werd vervoerd vanuit de voormalige Werkspoorhal aan de Tractieweg in Utrecht. Het transport ging deels over de weg en deels over water. Waterwerk V is 5 x 5 x 6 meter groot en maakte de oversteek op het Amsterdam-Rijnkanaal met het ms Marjan van Jan Visser, die ook de andere kunstwerken uit de serie Waterwerken vervoerden.
Waterwerk V Circuit is de vijfde van een lijn van zeven sculpturen van het project Waterwerken waaraan Ruud Kuijer sinds 2002 werkt. In 2013 verwacht hij het af te ronden.

Hijsplan
Het transport was verre van eenvoudig. “Waterwerk V Circuit is volumineus en tegelijkertijd een zeer open en fragiele sculptuur”, aldus Ruud Kuijer. “Het beeld omsluit een binnenruimte die te betreden is en heeft geen kern.”
Al in een vroeg stadium is een hijsplan gemaakt. Mammoet heeft de plaatsen voor de hijsankers bepaald voordat het beeld gegoten werd. Trek- en drukstangen tussen de vormen moesten ongewenste krachten uitsluiten.

Waterwerken
Ruud Kuijer realiseert zijn project met een team dat bestaat uit verschillende timmerlieden, een lasser en twee betonijzervlechters. Daarnaast krijgt hij technische adviezen van een constructeur, een betontechnoloog en de hijsspecialist.
Het project Waterwerken wordt mogelijk gemaakt door de gemeente en de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster. Facilitaire ondersteuning wordt geboden door Heidelbergcement Group, Mammoet en Holiday on Ice Productions.

Centraal Museum
2009 is een druk jaar voor Ruud Kuijer. Naast Waterwerk V Circuit realiseerde de kunstenaar een reeks van zeven manshoge betonnen beelden voor de tentoonstelling Binnen Buiten Beelden in het Centraal Museum in Utrecht. Die sculpturen zijn te zien in de tuin van het museum. In 2010 is de serie te zien in het Wilhelm Lehmbruckmuseum in Duisburg.

Opening
Vrijdag 3 juli opent de tentoonstelling in het Centraal Museum. Edwin Jacobs, de nieuwe directeur van het museum, verricht die middag de opening. Oud-directeur prof. dr. Henk van Os van het Rijksmuseum houdt later diezelfde middag een inleiding op locatie bij Waterwerk V Circuit. Op Lage Weide zal hij dan de monografie Ruud Kuijer Beelden/Sculpture en de film Ruud Kuijer Sculptor presenteren.

Klik hier voor meer informatie over het werk van Ruud Kuijer.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -