Vijf jaar langer veilig samen varen

0

‘Varen doe je Samen!’ gaat nog zeker vijf jaar door. De voor de veiligheidscampagne samenwerkende organisaties hebben voor 20200-2025 opnieuw hun medewerking toegezegd. Op vrijdag 7 februari ondertekenden ze het nieuwe convenant tijdens Boot Holland, de watersportbeurs in Leeuwarden.

Daarmee gaat de campagne, die inmiddels ruim 12,5 jaar loopt, een nieuwe fase in. Met de ondertekening onderstrepen alle partners het belang van de campagne en de samenwerking. Uit de ervaringen van de partners en de vergaarde kennis van de afgelopen jaren blijkt dat het van groot belang is om blijvend aandacht te besteden aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van verkeersdeelnemers op het water.

Het wordt drukker op het water

“De binnenvaart groeit, de schepen worden groter en de recreatievaart neemt qua variatie toe. Het wordt drukker op verschillende plekken en de manier van recreëren op en aan het water verandert. Streven naar meer veiligheidsbewustzijn op het water is dan bepaald geen overbodige luxe”, meent projectleider Rowena van der Maat.

Om de veiligheid op de grote Nederlandse vaarwegen te verbeteren is in 2007 Varen doe je Samen! (VDJS) gestart. De campagne is erop gericht beroepsschippers, recreatieschippers en andere waterrecreanten bewust te maken van elkaars gedrag en beperkingen op het water, met name daar waar recreatievaart en beroepsvaart samen gebruikmaken van een vaarweg, en daarmee de veiligheid te vergroten.

Varendoejesamen.nl

Om dit te bereiken is onder meer de website Varendoejesamen.nl opgericht, met uitgebreide informatie, tips en adviezen voor de recreatievaart en beroepsvaart. Het brede aanbod van knooppuntbeschrijvingen, interactieve kaarten, diverse brochures en actueel nieuws is een bron van informatie voor de vele bezoekers. Ook via de verschillende praktijkdagen, watersportbeurzen en de aanwezigheid (en discussie) op social media-kanalen wordt er veel informatie uitgewisseld en zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen bereikt.

Samenwerkende partners

De campagne Varen doe je Samen! is een samenwerking tussen verschillende partners. Ook diverse nieuwe partijen verkennen de mogelijkheden om de komende jaren bij te dragen aan of ‘vriend van Varen doe je Samen!’ te worden. Het nieuwe convenant is ondertekend door Rijkswaterstaat, provincies, Unie van Waterschappen, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade Nederland, HISWA-RECRON, KNMC, Dienst der Hydrografie, Netwerk Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Waterrecreatie Nederland en het Watersportverbond. Alle partijen hebben aangegeven zeer gemotiveerd en met een aangescherpte focus de nieuwe fase in te gaan.

Boot Holland is van  tot en met 11 februari 2020 in de WTC Expo in Leeuwarden.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.