Verwijderingsbijdrage gaat omhoog naar 8,50 euro

0
Schippers betalen de verwijderingsbijdrage door een toeslag op de gebunkerde gasolie. (archieffoto Tekst & Toebehoren)

 Op 1 januari 2021 gaat de verwijderingsbijdrage die schippers betalen voor olie- en vethoudend afval omhoog van 7,50 euro naar 8,50 euro per 1.000 liter gebunkerde gasolie. Dat hebben de partijen die zijn aangesloten bij het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) afgesproken, laat Rijkswaterstaat weten. De tariefsverhoging is nodig om de inzameling en verwerking van bilgeolie en vergelijkbaar scheepsafval weer kostendekkend te krijgen.

Sinds 1 januari 2011 betalen schippers de verwijderingsbijdrage, in de vorm van een toeslag op de gasolie. Er is toen gekozen voor een bedrag dat voor de komende jaren voldoende zou zijn om de kosten te dekken. Inmiddels zijn de kosten van de inzameling en verwerking dusdanig gestegen dat de verwijderingsbijdrage niet meer volledig de kosten dekt.

Het is de eerste keer sinds de invoering dat de bijdrage stijgt. Er is gekozen voor een verhoging van één euro, zodat het tarief naar verwachting de komende periode gelijk kan blijven. Hiermee komen de deelnemende landen tegemoet aan een wens van de scheepvaart en het bedrijfsleven. Dit stelt hen namelijk in staat overeenkomsten te sluiten zonder deze steeds aan te passen aan de hoogte van de verwijderingsbijdrage.

Scheepsafvalstoffenverdrag

De verwijderingsbijdrage is onderdeel van het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV); internationaal aangeduid met de afkorting CDNI. Hierin staan afspraken over de inzameling van scheepsafval in de binnenvaart. Het SAV bestaat uit drie delen die de verzameling, afgifte en inname beschrijven van olie- en vethoudende afvalstoffen (deel A), afval van de lading (deel B) en overig afval, zoals huisvuil (deel C). Het CDNI is van toepassing in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en delen van Frankrijk.

Schippers met vragen of opmerkingen over deel A en C kunnen contact opnemen met stichting SAB via telefoonnummer 010-7989898. Voor vragen of opmerkingen over deel B kunnen schippers contact opnemen met het Meld- en Informatiepunt van het Havenbedrijf Rotterdam, dat te bereiken is via (010) 252 10 00 en een webformulier.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.