- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVeel steun voor Dag van de Binnenvaart

Veel steun voor Dag van de Binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Het aftellen naar zaterdag 16 maart is begonnen. Er wordt met man en macht aan gewerkt om van de eerste Dag van de Binnenvaart een succes te maken. Op diverse locaties verspreid over Nederland kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 15.00 uur terecht om meer over de bedrijfstak te weten te komen, vragen te stellen, rond te kijken en mee te varen. De coördinatie is in handen van Bureau Voorlichting Binnenvaart en European Inland Navigation Promotion.

Steeds meer bedrijven en organisaties sluiten aan, vertelt Karel Uyldert van EINP. “Centraal staan de onderwijsinstellingen die opleidingen voor de binnenvaart verzorgen. Die kun je beschouwen als de hubs: centrale punten waar belangstellenden op 16 maart in hun eigen regio naar toe kunnen. Vandaaruit kunnen ze naar schepen, bedrijven. Ook brancheorganisaties en havenbeheerders doen mee.”

“Het leeft echt”, merkt Uyldert, die zelf het initiatief nam voor de Dag van de Binnenvaart. “Geweldig dat er zoveel steun is, dat we het als branche samen doen. Ook de samenwerking met het BVB is prima. We hebben het land in tweeën gedeeld: zij coördineren alle locaties en activiteiten in en ten zuiden van Rotterdam; wij alles ten noorden ervan. ”

 

Met z’n allen

Op tal van locaties in het land zijn tussen 10.00 en 15.00 uur leuke en interessante activiteiten te bezoeken en beleven. Iedereen die betrokken is bij de binnenvaart kan bijdragen. Uyldert: “Het doel is om als branche gezamenlijk de buitenwereld te laten zien hoe mooi die binnenvaart is. Met z’n allen de promotie te verzorgen en het imago te verbeteren. Zodat meer jongeren, maar ook volwassenen, erover na gaan denken om ook te varen. Promotie van de binnenvaart is goed voor iedereen in de branche.”

Belangstellenden kunnen 16 maart een schip bezoeken, een stukje meevaren (als dat voor de schippers mogelijk is), een machine­kamer, stuurhut en woning bezoeken, maar ook een kijkje nemen op een scheepswerf om te zien hoe een schip wordt gebouwd en een bezoek brengen aan de verkeersleiding.

Alle binnenvaartscholen werken mee en verzorgen activiteiten. Ook Werkgeversservicepunt Amsterdam, Haven Amsterdam en meerdere bedrijven werken mee. “Koedood Dieselservice in Hendrik-Ido-Ambacht zet bijvoorbeeld zijn deuren open om te laten zien hoe scheepsmotoren eruit zien en hoe je met generatoren stroom opwekt aan boord.” In Zaandam zijn meerdere activiteiten en in Dordrecht doet Vereniging De Binnenvaart mee.

 

Schepen gezocht

Achter de schermen wordt nog druk gewerkt aan de invulling van de dag en het uitbreiden van het aanbod aan activiteiten. “In Amsterdam zijn mensen welkom bij het Havenbedrijf. Daar kunnen ze onder meer meevaren met een van de boten. In IJmuiden mag men een kijkje nemen bij de verkeersleiding.”

“Als er nog meer bedrijven of scheepseigenaren zijn die willen meedoen, zelf ideeën hebben en iets willen organiseren, dan horen we dat graag. Ik ben met een containerterminal in gesprek; het zou fantastisch zijn als we daar kunnen rondkijken, zodat mensen eens zien hoe groot containers zijn en hoeveel er wel niet mee kunnen op een schip… Het mooiste zou zijn als zich nog meer schepen aanmelden, die het zo kunnen plannen dat ze op 16 maart bij een van de scholen liggen en dat het publiek kan ervaren hoe het er aan boord uitziet. En we kunnen ook nog mensen gebruiken die uit ervaring en met liefde voor de binnenvaart kunnen vertellen over het werk.”

Kijk voor meer informatie op www.dagvandebinnenvaart.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -