- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws‘Varen op waterstof’ komt aan bod op InnovatieExpo 2021

‘Varen op waterstof’ komt aan bod op InnovatieExpo 2021

- Advertentie -

Delen

Is waterstof de sleutel om de scheepvaart te verduurzamen? Op de Innovatie Expo 2021 gaat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat daarover in gesprek met vertegenwoordigers van de consortia HyTrucks en RH2INE. Bovendien presenteren verschillende innovators en beleidsmakers de nieuwste ontwikkelingen en experimenten op het gebied van waterstof en transport.

Het RH2INE-consortium is een samenwerking van onder andere de provincies Zuid-Holland en Noordrijn-Westfalen. Het doel van RH2INE is om de waterweg van Rotterdam naar Duisburg volledig toegankelijk te maken voor transportschepen die op waterstof werken. In het kader daarvan onderzoekt het consortium nu welke voorzieningen er allemaal langs het water moeten komen, en waar die het best gebouwd kunnen worden.

 Vrachtschip op waterstof

Om de transitie naar waterstof kracht bij te zetten heeft het ministerie van IenW 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuw vrachtschip. Dit schip, dat volledig op waterstof vaart, moet in 2023 ontwikkeld, gebouwd en te water gelaten zijn. ‘Varen op waterstof is nu niet langer meer een idee dat op de tekentafel ligt’, aldus Van Nieuwenhuizen in een artikel op de website van Rijkswaterstaat. ‘Door dit schip te bouwen en er straks mee te varen, leren we in de praktijk wat er nodig is om waterstof veilig en op grotere schaal te gebruiken in onze binnenvaart. Dit is een hele mooie stap vooruit op weg naar een binnenvaart zonder uitstoot.’

 Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens

Dit maritieme waterstofproject, dat begeleid zal worden door binnenvaartcoöperatie NPRC, is daarmee een belangrijk stap naar het bereiken van de doelen van de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens. De samenwerking in de Green Deal is in 2019 gestart door de Rijksoverheid met onder andere provincies, havens, banken, kennisinstellingen en maritieme brancheorganisaties, De ambitie is om de zeevaart, binnenvaart en havens te verduurzamen, en wil onder andere in 2030 de CO2-uitstoot van de binnenvaartvloot te halveren.

Hoe gaan we dat betalen?

Ook de rekening van deze verduurzaming blijft op de Expo niet onbesproken. In een van de werksessies bespreken vertegenwoordigers van het EICB (Expertise en InnovatieCentrum voor de Binnenvaart), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de ING aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe verduurzaming van de binnenvaart financieel haalbaar is.

Op 8 april kun je tijdens de InnovatieExpo 2021 kennismaken met verschillende innovators die streven naar de realisaties van de ambitie om emissieloos te vervoeren. Zoals 24/7 Nature PowerNedstack, en Zero Emission Services. Wil je ook meer leren over de uitdagingen, mogelijkheden en oplossingen voor een groene scheepsvaart? Meld je aan voor de Expo via www.innovatieexpo2021.nl.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -