- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsUrk moet internationale hotspot voor duurzame scheepvaart worden

Urk moet internationale hotspot voor duurzame scheepvaart worden

- Advertentie -

Delen

Urk moet een internationale hotspot voor duurzame scheepvaart worden. Dat is het doel van vijf maritieme ondernemers. Samen met maritiem instituut MARIN in Wageningen gaan ze een nieuw schip vol slimme technologie bouwen. De samenwerking werd op 30 september gevierd met de lancering van de website.

Het nieuwe, toekomstbestendige schip krijgt slimme sensoren en voorspellende software. De nieuwe scheepswerf Werft Shipbuilding bouwt het. De andere betrokken bedrijven zijn De Boer Marine, Weforsea Shipping, Green Maritime en Horizon Flevoland.

Kansrijke toekomst

“Minder schadelijke stoffen uitstoten en brandstof verbruiken is goed voor het milieu en voor de concurrentiepositie. Urk wordt de internationale hotspot voor duurzame scheepvaart. Daar draait het om in het Europese project Smart & Sustainable Shipping Flevoland, kortweg SSSF”, zegt projectleider Karin Senf namens Horizon Flevoland.

“Urk realiseert zich dat technologische vernieuwing en verduurzaming van de vloot essentieel zijn voor een kansrijke toekomst”, zegt Harm Post, ambassadeur van Urk Maritime.

Betere samenwerking

Bedrijven uit het maritieme cluster in Flevoland werken samen met Horizon Flevoland en maritiem instituut MARIN aan duurzame en digitale innovaties. “De eerste stap is gezet. Nu is het zaak dat andere maritieme bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen aanhaken”, vertelt Karin Senf.

“Deze vorm van samenwerking is ook interessant voor bedrijven die nog niet in de maritieme keten op Urk zitten. Zoals scheepsbouwers. Het vestigingsklimaat wordt interessanter”, zegt Harm Post. “Een betere samenwerking in de keten is goed voor álle bedrijven. Samenwerken loont en brengt je verder.”

Coronaherstelprogramma

Harm Post vindt het een eer om ambassadeur te zijn. “Ik ben trots op de Urker ondernemers die vooroplopen, en ik hoop dat er meer volgen. Door slim samen te werken en de technologische vernieuwingen kan Nederland – en dan met name Urk – de internationale concurrentie het hoofd bieden.”

Investeren in een duurzame maritieme sector heeft de toekomst, vinden de initiatiefnemers. Daar is geld voor vrijgemaakt door de Europese Unie. Vanuit het coronaherstelprogramma REACT EU. “We zijn hard op weg om onze droom waar te maken”, zegt projectleider Senf. Op Urk komen een nieuwe haven, een nieuw bedrijventerrein en een maritieme campus. “Met meer gerichte investeringen, samenwerking, kennis en innovatie werken we aan een duurzaam alternatief voor de visserij, en stimuleren we de economie van Urk en de omgeving.”

De provincie Flevoland stimuleert innovatie en samenwerking met maritieme kennis- en innovatievouchers. Senf: “Samen werken we aan een toekomstbestendige Flevolandse maritieme sector.”

Kijk op www.detoekomstisdichtbij.nl om meer te weten te komen over dit initiatief.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -