Themaweekend Museumwerf Vreeswijk: ‘Schepen in de samenleving’

0

“Schepen in de samenleving’ is de titel van een evenement dat zaterdag 15 en zondag 17 mei op de Museumwerf Vreeswijk plaatsvindt. Er zijn tal van activiteiten die te maken hebben met dit thema. Het meest in het oog springende onderdeel is een tijdelijke expositie over Van Rennes-motoren. De toegang is op beide dagen gratis.

Er worden tijdens het weekend verschillende aspecten van de binnenvaart in beeld gebracht. In de gerestaureerde roef op het terrein van de Museumwerf Vreeswijk wordt aan de hand van verhalen van schippersvrouwen een beeld geschetst van het leven van een schippersgezin aan boord.

Op zaterdag gaat een expositie over Van Rennes-motoren van start.

Er meren komend weekend bij de Museumwerf ook bijzondere schepen af die een specifieke functie hadden, zoals een parlevinker, twee beurtschepen en een historisch zandschip uit Vreeswijk. Twee van de schepen hebben een Van Rennes-motor aan boord.
Zaterdag 15 mei opent directeur Kees de Vries van Koninklijke Schuttevaer om 12.00 uur de expositie over Van Rennes-motoren. Van Rennes was een bekende motorenfabriek, die oorspronkelijk in Utrecht in het monumentale pand Drakenborch was gevestigd. Van Rennes-motoren zijn veel in binnenvaartschepen toegepast.

Ook voor kinderen
Op het terrein van de Museumwerf Vreeswijk zijn allerlei activiteiten te zien en te doen die met het thema te maken hebben: workshops over zeil maken, houtsnijwerk, touwdraaien en -knopen en demonstraties kabelvlechten, klinken en lassen. De workshops en demonstraties worden zo ingericht dat ze ook voor kinderen interessant zijn om deel te nemen. Op verschillende plekken op de Museumwerf wordt muziek gemaakt door de leden van de Trekzakacademie Nieuwegein.
Cursisten van de Nieuwegeinse kunstenares Sasja Bork van het schildersatelier D’Oude Werf gaan tijdens het weekend de bedrijvigheid op de werf in verf vastleggen. De schilderijen die tijdens deze dagen worden gecreëerd, worden op een later moment op de Museumwerf geëxposeerd.
Tijdens het hele weekend is het Theehuys van de Museumwerf geopend, waar bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje de bedrijvigheid op de werf kunnen bekijken.

De Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Kijk voor het programma op www.museumwerf.nl.
.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.