Terherne herdenkt Schoolfonds-oprichter Hoito Godert Dornseiffen

0

Het is honderd jaar geleden dat Hoito Godert Dornseiffen overleed. De Friese dominee was de oprichter (in 1882) en jarenlang directeur (tot 1918) van het Schoolfonds voor Schipperskinderen. Dat maakte het financieel en organisatorisch mogelijk dat Friese schipperskinderen naar een reguliere school konden en ondergebracht werden bij familie of een gastgezin. Eerst in zijn woonplaats, het aan het Prins Margrietkanaal gelegen dorp Terherne, later door heel Friesland.

Een eeuw later besloten enkele Terhernsters en andere betrokkenen om aandacht te schenken aan Hoito Godert Dornseiffenen, het Schoolfonds en een eveneens 100 jaar oud monument ter nagedachtenis aan dominee Dornseiffen in het dorp. Op 25 juni zijn er rondom de herdenking van Hoito Godert Dornseiffen diverse feestelijke activiteiten.

Wie kon dankzij fonds naar school?

Daarvoor is de organiserende commissie op zoek naar schippers en/of schipperskinderen met herinneringen van ouders of mogelijk van henzelf aan het Schoolfonds voor Schipperskinderen in Friesland. Aanmelden kan bij Auke Bijlsma per e-mail ([email protected]) of telefonisch: 0650 59 00 80.

Ook is er die dag een zeilwedstrijd organiseren voor en door (schippers)kinderen, in schouwen en op kleine skûtsjes. Iedereen van 8 tot 15 jaar kan zich daarvoor vóór 15 juni opgeven. Opleidingsschip Emeli van de Maritieme Academie Harlingen meert daarvoor af aan de buitenkant van de steiger van de jachthaven Nerushoek, zodat de deelnemende skûtsjes en schouwen opzij kunnen vastmaken.

Verder zal de Commissaris van de Koning Arno Brok in Friesland, het gerestaureerde gedenkteken onthullen. De nazit in dorpshuis De Buorkerij wordt afgesloten met een stamppotbuffet.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.