- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTentoonstelling ‘Helden’ in Mariniersmuseum

Tentoonstelling ‘Helden’ in Mariniersmuseum

- Advertentie -

Delen

Het Rotterdams Mariniersmuseum opent op 10 december de tentoonstelling Helden. Het Mariniersmuseum legt daarin mogelijke kanshebbers voor de titel held langs de meetlat van moed, beleid en trouw.

Kan iedereen een held zijn? Dat is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de mensen handelend optreedt in levensbedreigende situaties. In de burgermaatschappij bestaan beloningen voor heldhaftig gedrag en ook binnen de Krijgsmacht worden dapperheidsonderscheidingen toegekend. Om hiervoor in aanmerking te komen, wordt er kritisch gekeken naar wat de militair heeft verricht. Er moet aan een aantal eisen voldaan zijn en er wordt beoordeeld op de criteria moed, beleid en trouw.

Voorafgaand aan het museumbezoek kan men zelf, online, in de voeten treden van de dapperheidscommissie en iemand nomineren voor de titel ‘held’. Alle nominaties zijn in de tentoonstelling zichtbaar.

Drie Mariniershelden

In de tentoonstelling Helden worden drie mariniershelden uitgelicht. De bekendste zeeheld van ons land is Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij vocht in drie Engels-Nederlandse oorlogen en was medeoprichter van het Regiment Zeesoldaten, het latere Korps Mariniers. Al generaties lang komt hij voor in de vaderlandse geschiedenis, daarmee is hij een echte volksheld.

Ook Giovanni Hakkenberg (1923-2013) was zonder twijfel een buitengewoon taai en zeer moedige marinier. Zijn bijzondere geschiedenis brengt hem als jonge marinier naar Nederlands-Indië. Daar weet hij meermaals de tegenstander een gevoelige slag toe te brengen. De manier waarop, doet lezen als een jongensboek. Zijn listige krijgsacties, niet zonder levensgevaar, zorgen ervoor dat hij de Militaire Willemsorde ontvangt, de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding.

Tot slot wordt marinier Thomas (geboren 1986) uitgelicht. Hij is uitgezonden naar Mali. Daar heeft hij door heldhaftige optreden een zelfmoordactie voorkomen en daarmee zijn eenheid gered. In 2009 ontving hij hiervoor een dapperheidsonderscheiding. De nuchtere Fries vertelt in de tentoonstelling op geheel eigen wijze zijn verhaal.

Historische dag

De tentoonstelling Helden opent op 10 december voor publiek. Deze dag is een historische dag; niet alleen is het de 355e verjaardag van het Korps Mariniers, ook wordt deze dag het 40-jarig bestaan van het Mariniersmuseum gevierd. Precies 25 jaar geleden verhuisde het naar de Wijnhaven in Rotterdam. Op 10 december vindt ook de herdenking plaats van alle getroffen mariniers, op het Oostplein in Rotterdam.

In het weekend van 12 en 13 december wordt de verjaardag van het Mariniersmuseum samen met bezoekers gevierd. Iedereen krijgt taart, er zijn speciale activiteiten georganiseerd en alle bezoekers krijgen een limited Helden-medaille cadeau.

Reserveren

De tentoonstelling Helden loopt van 10 december tot en met 24 mei. Online tickets en reserveringen zijn verkrijgbaar via www.mariniersmuseum.nl.

Het Mariniersmuseum is gevestigd aan de Wijnhaven 7-13 in Rotterdam. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -