- Advertentie -
- Advertentie -

Tegenstrijdig

- Advertentie -

Delen

In het verkeer merk je dat mensen minder reislustig zijn en thuisblijven, bijvoorbeeld om te werken. Soms heeft zo’n minilockdown ook onvoor­spelbare gevolgen. Zo moeten de 16.000 personeelsleden van de gigantische vermogensbeheerder Blackrock voortaan aan hun werkgever doorgeven of ze intieme relaties met elkaar of met klanten onderhouden. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor de business, zeker na (of tijdens?) het metoo-tijdperk.

Is de werkgever Big Brother geworden, gewoon pervers of beide? Als iedereen netjes op kantoor werkt, dan houdt het roddelcircuit dat soort ontwikkelingen in de gaten (daar dient dat circuit dus voor; mocht je twijfel hebben gehad over het nut van roddels).

De veranderingen in het verkeer (van auto’s) is ook een vaatje vol tegen­strijdigheden. Dat er veel minder auto’s op de weg zijn, is door de daling van de verbranding van fossiele brandstoffen een zegen voor het milieu maar een vloek voor de schatkist. Dat laatste maakt natuur­lijk niet meer zoveel uit nu geld lenen geld opbrengt, althans voor de staat.

Er gebeurt echter meer door minder verkeer. Dankzij lager gebruik van brandstof neemt het vervoer van die brandstof af, wat niet zo fijn is voor de tankvaart. Maar ook de verkoop van auto’s daalt na verloop van tijd, wat helemaal niet leuk is voor het vervoer over water van kolen en erts (en auto’s) omdat autofabrikanten de belangrijkste afnemers zijn van de staalindustrie.

Het kolenvervoer zat toch al in het verdomhoekje. Ook dat was een opmerkelijke ontwikkeling sinds medio jaren 90 (van de vorige eeuw). Eerst ging het kolenvervoer crescendo omdat de Duitsers hun kolenmijnen gingen sluiten en alle kolen voor de staalindustrie en de kolencentrales door het grootste exportland ter wereld geïmporteerd moesten worden. Intussen is het besef ingedaald dat de verbranding van kolen via via de waterstand op de Rijn beïnvloedt en het niveau van zeewater opstuwt. Vervolgens worden delen van het Continentaal Plat volgezet met windmolens en het zonlicht opgevangen op de daken van honderdduizenden woningen.

Dat is allemaal niet genoeg, dus wordt er weer serieus ‘nagedacht’ over kerncentrales. Dat is een radioactief vat van tegenstrijdigheden. Geen kooldioxide in de lucht is prachtig maar dat we ons geen raad weten met het afval van kern­centrales wordt onder het tapijt geschoven. Geloof me, daar wil je dat afval echt niet hebben.

Intussen weet ook Donald Trump dat het coronavirus niet vanzelf weg gaat. Vervelend voor hem, maar goed voor zijn verkiezing want hij krijgt gegarandeerd sympathie­stemmen. Verkiezingsuitslagen voorspel ik altijd fout, dus ik denk dat hij wint.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -