- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTB Shipyards Harlingen bouwt nieuwe kotter

TB Shipyards Harlingen bouwt nieuwe kotter

- Advertentie -

Delen

De familie Van Duijn laat een nieuwe kotter bouwen en heeft voor een Nederlandse werf gekozen. Maarten van Duijn tekende deze maand het contract daarvoor met Thecla Bodewes van TB Shipyards Harlingen. Het gaat om een Stern trawler/flyshooter.

Het ontwerp maakte TB Shipyards in samenwerking met Vestvaerftet uit Denemarken. De afmetingen Stern trawler/flyshooter wordt 34,50 meter lang en 8,70 meter meter breed en blijft onder de 400 GT blijft.

 

Elektrische lieren

De Stern trawler/flyshooter zal bij Thecla Bodewes Shipyards in Harlingen gebouwd worden. Van Duijn heeft gekozen voor de Harlinger werf vanwege de betrouwbaarheid en goede reputatie.

De lieren voor de visvangst worden volledig elektrisch aangedreven. Daarmee is het de eerste kotter met elektrische flyshoot-lieren. De opdracht voor de levering van deze lieren heeft Bodewes gegund aan de Visserij Coöperatie Urk (VCU) in samenwerking met Dromec Rhenen.

 

Scheepsbouwkennis

Van Duijn is blij dat het schip in Nederland gebouwd gaat worden: “Hier zit de scheepsbouwkennis en we weten zeker dat het schip op tijd geleverd wordt. Bovendien is het een feest om ieder moment in de auto te kunnen stappen en met eigen ogen te zien hoe het schip gebouwd wordt. We willen iets bijzonders dan moet je met alle partijen goed kunnen samenwerken en op elkaar kunnen vertrouwen. Kortom, elkaar in de ogen kunnen kijken en dezelfde taal spreken!

Bodewes is vooral trots op het innovatieve karakter van de opdracht en ze ziet deze opdracht als definitieve doorbraak voor de werf in de visserijwereld. “Er is genoeg vermogen aan boord en door over te stappen op elektrische aandrijving voor de lieren voorkom je uitgebreide hydrauliekinstallaties en het gevaar voor olielekkage in de visverwerkingsruimte. Met deze kotter wordt echt een stap verder in innovatieve ontwikkeling gegaan.”

Verder heeft de Deense ontwerper Vestværftet veel aandacht besteed aan de vorm van het onderwaterschip. Daardoor kan het schip met weinig brandstofverbruik hoge snelheden halen.

TB Shipyards Harlingen leverde deze maand een kottercasco op voor de Surinaamse rederij Marissa Fisheries. De afbouw gebeurt bij de Firma Luyt in Den Oever. Binnenkort volgt een tweede casco.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -