- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSubsidieregeling voor schone motoren is open

Subsidieregeling voor schone motoren is open

- Advertentie -

Delen

Schippers kunnen tot 200.000 euro subsidie ontvangen als ze investeren in een Stage V- of een elektromotor voor hun voorstuwing. Ook voor SCR-katalysatoren is er geld. Maar de subsidiepot is gelimiteerd; wie het eerst komt wie het eerst maalt. Aanvragen kan sinds zaterdag 30 januari.

Tot en met 2025 is in totaal 76,7 miljoen euro beschikbaar voor scheepseigenaren die investeren in nieuwere en schonere scheepsmotoren en/of nabehandeling van uitlaatgassen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de subsidieregeling 29 januari bekendgemaakt. De Tijdelijke Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen is bedoeld om de vervanging van oudere motoren door de schonere Stage V-motoren te versnellen.

Binnenvaartondernemers kunnen subsidie krijgen voor aanschaf en inbouw van een Stage V-motor met typegoedkeuring, een SCR-katalysator of een elektrische aandrijfmotor. Maatregelen tegen geluidsemissies komen ook in aanmerking, indien die rechtstreeks samenhangen met één van bovenstaande investeringen.

Green Deal

Uit de in 2019 ondertekende Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens komt 11,7 miljoen euro voor het stimuleren van Stage V- en elektromotoren te stimuleren. Dit deel van de regeling loopt tot 2023. Daarnaast is er 65 miljoen euro (al eerder aangekondigd door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Dit geld is bestemd voor SCR-katalysatoren en wordt in delen uitgekeerd tot en met 2025.

Daarna komt het kabinet met nog eens 14 miljoen euro voor deze retrofit van binnenvaartschepen. De bijdrage voor de aanschaf en installatie van katalysatoren is onderdeel van de structurele aanpak stikstof: het maatregelenpakket van het kabinet om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.

“De binnenvaart is cruciaal om op een duurzame en efficiënte manier onze goederen te vervoeren, om het dichtslibben van de wegen te voorkomen en onze internationale concurrentiepositie te versterken”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen bij de aankondiging van de subsidieregelingen. “Laten we als varende natie het goede voorbeeld geven en met deze injectie een serieuze stap zetten naar een duurzame toekomst.”

200.000 euro

Voor dit jaar stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 4,9 miljoen euro beschikbaar voor aanschaf van een Stage V-motor of elektromotor. Voor SCR-katalysatoren is er 15,6 miljoen euro te vergeven. De subsidie bedraagt maximaal 40 procent van de investeringskosten. Voor middelgrote en kleine ondernemingen kan dit verhoogd worden naar 50 respectievelijk 60 procent. Het maximaal uit te keren bedrag per aanvraag is 200.000 euro.

Aanvragen kan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de toekenning is de volgorde van binnenkomst bepalend. Geïnteresseerde schippers kunnen voor informatie terecht bij Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -