Rijkswaterstaat heeft code geel afgegeven voor het hoge water op de grote rivieren. Op de Maas lijkt de waterstand zijn hoogste niveau te hebben bereikt; daar zakt het water. Op de Rijn en IJssel neemt de waterstand de komende dagen nog sterk toe.
Door neerslag en sneeuwsmelt in Duitsland en Zwitserland van de afgelopen periode is de waterstand bij Lobith op dit moment hoger dan normaal voor de tijd van het jaar, meldt Rijkwaterstaat. De komende twee dagen zal de waterstand sterk toenemen.
Losgeslagen grindbakken
Door neerslag en sneeuwsmelt in de Ardennen en Noord-Frankrijk is de afvoer van de Maas verhoogd. De komende twee dagen zal de afvoer alweer afnemen, al is het licht.
Op diverse plaatsen in België en Limburg trad de Maas buiten zijn oevers. Bij Roermond sloegen vijf duwbakken los en op drift. Een van de bakken, die met zand is geladen, schampte een pijler van de Louis Ramaekersbrug.
Sinds 28 januari steeg de afvoer bij Sint Pieter. Zondagochtend 31 januari is de afvoer 1733 m3/s. “In de zijrivieren is de top bereikt en daalt de afvoer”, aldus Rijkswaterstaat in zijn hoogwaterbericht van die dag. “Het Franse deel van het stroomgebied is een wat trager reagerend systeem, hier is de afvoer op dit moment stabiel en zal naar verwachting gaan dalen. De afvoer bij St Pieter blijft nog enkele uren hoog op het huidige niveau en zal dan gaan dalen richting 1200 m3/s.” Vanaf dinsdag 2 februari zal de afvoer mogelijk weer gaan stijgen.
Waterkeringen
Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen voorbereidende maatregelen op de verhoogde afvoer zoals het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren. Stuw Borgharen, Belfeld, Roermond, Linne, Sambeek en Lith zijn gestreken. Van sluis Limmel zijn de schuiven dichtgezet. Bij stuw Grave zijn de schuiven eruit.