- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsStuw Roermond: maandag start bouw van tijdelijke dam

  Stuw Roermond: maandag start bouw van tijdelijke dam

  - Advertentie -

  Delen

  Maandag 6 maart wordt gestart met de bouw van de tijdelijke dam bij Stuw Roermond. Rijkswaterstaat verwacht dat het werk ongeveer 3,5 week zal duren.

  De klus begint met de voorbereidingen, zoals het plaatsen van containers. Op 9 of 10 maart start het daadwerkelijk opbouwen van de dam met breukstenen. “Eind maart verwachten we dat de dam klaar is”, aldus Rijkswaterstaat. “De bouwtijd hangt deels af van de afvoer van de Maas.”

  Waterpeil

  De stuwen in de Maas zijn nodig om het waterpeil op de rivier te kunnen beïnvloeden. De stuw bij Roermond is op dit moment lager dan normaal; tijdens hogere afvoeren van afgelopen winter heeft Rijkswaterstaat de bovenste rij schuiven verwijderd. De schuiven konden erna niet veilig terug worden geplaatst.

  De hoogte van de dam wordt gelijk aan de oorspronkelijke hoogte van de stuw. Zo kan het waterpeil in het stuwpand tussen Linne en Roermond beter worden vastgehouden en kan de vaarwegbeheerder het streefpeil beter handhaven.

  Jukken

  Naast het effect op het waterpeil is de dam ook nodig om de stuw te kunnen herstellen. De jukken (de staanders waartussen de schuiven vastzitten) zijn aan vervanging toe.
  “Het doel is dat we voor de start van het hoogwaterseizoen, 1 november 2023, de nieuwe jukken  hebben geplaatst en de tijdelijke dam hebben verwijderd. Dan kan de stuw weer op een normale manier gebruikt worden.”

  De dam komt boven de stuw te liggen (de kant van Linne). Hij neemt zo de waterkerende functie van dit deel van de stuw over tot de vervanging gereed is.

  Het werk wordt uitgevoerd door Mourik Infra. In 2020 heeft dat bedrijf ook een tijdelijke dam aangelegd bij Stuw Linne. Dit was toen nodig om schade door een aanvaring te herstellen.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -