- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGMS start nieuwe service in Rotterdam: elektrische kalibratie

GMS start nieuwe service in Rotterdam: elektrische kalibratie

- Advertentie -

Delen

GMS Instruments breidt zijn Service Center aan de Driemanssteeweg in Rotterdam uit met elektrische kalibratie om haar klanten beter van dienst te kunnen zijn. Met deze toevoeging heeft het bedrijf nu een verscheidenheid aan kalibratie- en certificeringsopties in huis. Specialist elektrische kalibratie Jeroen van Wijngaarden vertelt over dit specifieke vakgebied en de diensten die hij en zijn collega’s bij GMS Instruments bieden.

Wat is elektrische kalibratie precies?
“Dat is het kalibreren en ijken van handinstrumenten, zoals stroomtangen, multimeters en isolatie weerstandmeters. Dit wordt voornamelijk in de maritieme sector gebruikt, maar dit kan eigenlijk in alle branches voorkomen, bijvoorbeeld in de infratechniek. Ik kalibreer de meetinstrumenten en die meetwaarden worden vastgelegd volgens de specificaties van de fabrikant. De gemeten waarden moeten binnen de tolerantie vallen volgens de richtlijnen.”

Waarom moet er gekalibreerd worden?
“Als er niet gekalibreerd wordt, kun je nooit herleiden of een meting correct is. Je kunt het vergelijken met een auto: als deze geen regelmatige controle krijgt, kun je nooit weten of er iets mis mee is. Datzelfde geldt voor handinstrumenten, deze worden gecontroleerd zodat de eindgebruiker zijn werk goed kan afleveren. Zij moeten het afgeleverde werk kunnen herleiden. Als er bijvoorbeeld een audit of controle plaatsvindt, dan kan een certificaat aantonen dat het instrument gekalibreerd is. Dat is belangrijk voor de verzekering of om fraude tegen te gaan, maar vooral voor de veiligheid.”

Hoe vaak moet er gekalibreerd worden?
“Over het algemeen kun je iedere 12 maanden je elektrische instrumentatie laten kalibreren. Je hebt wel te maken met indicatief gebruik, dus als een meetinstrument bijvoorbeeld één keer per drie maanden voor een meting wordt gebruikt, kan het zijn dat hij pas na twee of drie jaar gekalibreerd moet worden. Uiteindelijk is de eindgebruiker hier verantwoordelijk voor, wij geven hierin alleen advies.”

Hoelang duurt elektrische kalibratie?
“Dat is afhankelijk van het instrument, maar gemiddeld duurt een elektrische kalibratie een half uur tot drie kwartier. De doorlooptijd bij ons is drie tot vijf dagen.”

Is kalibreren verplicht?
“Kalibreren is niet verplicht, maar er zijn aanvullende redenen om dit wel te doen. Denk aan de veiligheid van de gebruiker en eindgebruiker maar ook aan de aansprakelijkheid binnen een bedrijf. Deze meetwaarden kunnen bijvoorbeeld als bewijslast worden aangevoerd. Bij GMS kalibreren wij volgens de richtlijnen van MET/Cal.”

Wat als een instrument niet voldoet?
“Ik leg meetwaarden vast op de standaard van de fabrikant aan de hand van de specificatiesheets. Als het afwijkt, dan valt het instrument buiten de specificaties. Soms kunnen we dan justeren (bijregelen) naar de standaard van de fabrikant. Als dat kan, gaan we eerst voor-kalibreren, dan justeren en tot slot na-kalibreren. Je krijgt dan een voor- en nacertificaat. We overleggen eerst met klant voordat we justeren, soms is het rendabel om een nieuw meetinstrument aan te schaffen.”

GMS Instruments biedt een uitgebreide onderhoud- en reparatieservice aan voor de meeste instrumenten binnen het assortiment. Met één aanspreekpunt, het Service Center, is het voor klanten gemakkelijker om gebruik te maken van alle diensten van het bedrijf.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -