Stuw Grave is gerepareerd, stremming zondagmiddag voorbij

0
Zaterdagavond 2 september meldde Rijkswaterstaat dat de jukken weer op hun plaats zaten. (foto Rijkswaterstaat)

Het is Rijkswaterstaat gelukt de schotten in de jukken van Stuw Grave te plaatsen. Daarmee is het gat gedicht en stopt het ongecontroleerde waterverlies vanuit het stuwpand tussen Sambeek en Grave. Dat traject was sinds vrijdagochtend 1 september gestremd voor de scheepvaart omdat het waterpeil zakte.

Rijkswaterstaat heeft alles op alles gezet om de kapotte stuw zo snel mogelijk te repareren. Schippersvereniging ASV complimenteerde de vaarwegbeheerder daarvoor via Facebook: “Respect! De ASV betuigt haar respect voor Rijkswaterstaat en specifiek degenen die onder deze omstandigheden de stuw hebben weten te repareren.”

Jukken los

Door onderhoudswerkzaamheden raakte vrijdagochtend vroeg één juk los. Een ander was door de werkzaamheden buiten werking. Daar lag een bouwkuip omheen; die is in het gat gezogen.

De stroming van de Maas bemoeilijkte het karwei. Rijkswaterstaat moest de stuw verder openzetten om het waterpeil extra te verlagen, zodat er minder druk op de jukken kwam te staan.

Zaterdagavond 2 september lukte het om de twee jukken te plaatsen. Vervolgens konden ook de schotten op hun plek teruggezet worden.

Waterpeil stijgt

In totaal daalde de Maas op dat pand met 1,55 meter naar een waterstand van 6,35 meter. Het normale waterpeil tussen Sambeek en Grave is 7,90 meter. De minimale waterstand waarbij scheepvaart is toegestaan op de Maas is 7,60 meter.

Nu de Stuw weer dicht is, stijgt het water ongeveer 8 tot 10 centimeter per uur. De minimale waterstand zal naar verwachting vanmiddag, zondag 3 september, worden bereikt. Vanaf dan mogen schepen waarschijnlijk weer mogen varen tussen Sambeek en Grave. Ook het Maas-Waalkanaal kan vanuit het zuiden (locatie keersluis Heumen) weer open voor scheepvaart zodra op de Maas een waterpeil van 7,60 meter is bereikt.

Naast de beroepsvaart hadden ook eigenaren van woonboten op de Maas tussen Sambeek en Grave last van het gedaalde waterpeil.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.