- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHiswa te Water profiteert van opleving watersport

Hiswa te Water profiteert van opleving watersport

- Advertentie -

Delen

Nog tot en met zondag 3 september is de Hiswa te Water in Lelystad. Bezoekers kunnen zich verlekkeren aan de mooiste, nieuwe schepen. 430 schepen waren afgemeerd in de Bataviahaven.

De beurs beleeft zijn 38e editie. “We zitten helemaal vol,” zegt Arjen Rahusen directeur van Hiswa te Water. 285 exposanten presenteren zich in Lelystad. De markt is gegroeid. Het aantal watersporters is met ruim 15 procent gegroeid.

Brancheorganisatie Hiswa-Recorn ondersteunt leden weer met een banenmarkt. Daarnaast presenteren zij tal van opleidingen. “Zeven op de tien bedrijven bij onze leden zoekt personeel”, vertelt Jeroen Van den Heuvel, adjunct-directeur voor jachtbouw en watersport. “Door de scholing te tonen begin je vroegtijdig aan de instroom van gemotiveerde werknemers.”

‘Houseboats’

Opvallend dit jaar is dat de houseboats nu gezamenlijk aan een steiger liggen. Ze worden gezien als een goed alternatief voor een vakantiehuisje. Jaren terug al werd het varend huisje geïntroduceerd, nu lijkt het idee definitief door te breken. “Een recreatiewoning bouwen kost al snel drie ton”, zegt Julian Entrop. Hij is directeur van Olav Boats. “Maar met een houseboat kan je vanaf een ton al een heel leuk schip hebben.”

“Schip, want het is echt een schip met 30 pk-motor. Je kan er goed mee varen, maar wij beperken dat wel door met GPS een vaargebied aan te geven: voor de veiligheid die past bij vaargebied D. Ruim water zoals het wad en hogere golfhoogte zijn daarbij verboden vaargebied. Ook varen bij meer dan windkracht 4 is niet toegestaan. Een sluis met grote beroepsschepen raden wij ook af.”

De houseboats worden in Duitsland gebouwd en in Nederland verkocht als recreatiewoning en schip. Ze zijn ook te verhuren.

3D-geprinte sloep

Een andere opvallende nieuwkomer is de 3D-geprinte sloep Ozare 6.5. Het is nog een prototype. De sloep trok flink wat aandacht: veel mensen stonden er stil bij en voelden eraan. Zeven dagen vóór de Hiswa te Water was het vaartuig pas geprint. Spannende voor Joyce Pont, commercieel directeur van Tanaruz, een jong bedrijf van wizkids. Ze informeerde consumenten over de mogelijkheden. Daarnaast zoekt het bedrijf, via de website, ook investeerders.

Vanaf 50.000 euro kan je intekenen voor de Ozare-sloep. Dit prototype zal na de beurs verder afgebouwd worden. Hij is volledig gebouwd van granulaat van teruggewonnen polypropyleen versterkt met 30 procent glasvezel.

Verf

Een ander bedrijf dat voor het eerst op de watersportbeurs staat, in het Villa Hiswa-paviljoen, is de Friesche Olie- en Verfhandel. Commercieel directeur Peter van der Veen is met zijn hele commerciële team aanwezig op de stand. In overleg met de mede-exposanten hebben zij de plek ingenomen van een grote verffabrikant.

Het is een onafhankelijke leverancier van A-merken in verf, coatings, lakken en oliën. Voor de watersportsector, scheepsbouw, binnenvaart en tal van andere sectoren. “We staan hier met toonaangevende merken om ons heen”, zegt Van der Veen. “Het is echt van toegevoegde waarde voor ons om hier te staan.”

Reddingsvest

Verderop staat Secumar Benulux, leverancier van reddingsvesten. Directeur Suzanne Rozendaal: “Het is een verbetering als je nek vrij blijft. Dat is comfortabeler.  Kruisbanden raad ik af.”

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is: “Het beste reddingsvest is er een dat je draagt.” Daaraan voegt Secumar in een serie vesten een extra veiligheid toe, afkomstig van Shiptron. Het gaat om een op AIS zichtbare GPS-zender die een signaal afgeeft zodra je te water raakt. “Snelheid van redden en signaleren van een drenkeling is heel belangrijk. Gaat iemand van je bemanning overboord, dan krijg je direct een alarm.”

Door Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -