Stopzetten willekeurige afschrijving kost Nederlandse scheepsbouw orders

0

Scheepsbouw Nederland is bezorgd over het antwoord van staatssecretaris Weekers van Financiën op Kamervragen over de willekeurige afschrijving. Hij schrijft geen mogelijkheid te zien die regeling met nog een jaar te verlengen, zoals de sector had gevraagd.

Bij de behandeling van het Belastingplan 2012 hadden de Kamerleden Schouten (ChristenUnie) en Dijksma (PvdA) de staatssecretaris gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de maatregel van de willekeurige afschrijving in 2012 te verlengen, omdat de economische crisis ook in 2012 gevolgen zal hebben voor de liquiditeit van ondernemers.

Rekenregel
Weekers geeft aan dat de verlenging te veel kost: die verhoogt het begrotingstekort met 900 miljoen euro in zowel 2012 als 2013 en daar is geen dekking voor.
Scheepsbouw Nederland vraagt zich af waarom de toekomstige positieve effecten, in de vorm van verhoogde belastinginkomsten in de daarop volgende jaren, niet zijn meegewogen. “De facto kost de regeling de Staat alleen de netto contante waarde van de rente in een tijdspanne van de vervroegde aftrekbaarheid. Het lijkt erop dat de Nederlandse Staat zichzelf door een rekenregel in de vingers snijdt en daarmee een potentiële orderstroom overboord gooit.”

Orders
Volgens Scheepsbouw Nederland is het potentieel aan orders dat bij verlenging van de afschrijvingsfaciliteit doorgaat tussen de 20 en 45 schepen. Schepen die in Nederland gebouwd zullen worden op voornamelijk Noord-Nederlandse werven.
De orders zijn goed voor 2.100 tot 4.300 fulltime-banen voor 2012 en een omzet voor de BV Nederland die tussen de 340 en 680 miljoen euro ligt. Hiervan vloeit tussen de 58 en 116 miljoen euro terug naar de staatskas, rekent de brancheorganisatie voor.

Crisis
Het argument dat destijds is gebruikt om de regeling in te voeren en tot twee keer toe te verlengen is onverminderd van kracht, stelt Scheepsbouw Nederland. “De kredietverlening aan bedrijven staat – met de huidige economie en kapitaalmarkt – steeds meer onder druk.”
Weekers zou een voorbeeld moeten nemen aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, aldus de scheepsbouwers. Die verhoogt het garantiebudget voor het midden- en kleinbedrijf en verlengt de Garantie Ondernemersfinanciering wél met een jaar.
“De kosten die de Staat maakt door de regeling zijn aanzienlijk kleiner dan de opbrengsten die het genereert aan onder meer belastinginkomsten en voorkoming van maatschappelijke kosten van werkloosheid in met name de krimpgebieden. Dit omdat de Willekeurige Afschrijving ‘slechts’ het verschuiven van te betalen winstbelasting naar achteren in de tijd is. De sector vraagt de Staatssecretaris nogmaals om deze crisismaatregel met nog een jaar te verlengen.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.