- Advertentie -
- Advertentie -

Sprookje

- Advertentie -

Delen

Als deze regering de maximumsnelheid niet had verlaagd, hadden de bouwvakkers met de Kerst zonder werk gezeten omdat geen huizen meer  mogen worden gebouwd. De echte dreiging kwam vorige week als een aapje uit de mouw van de premier toen hij onderbouwde waarom hij besloten had tot deze ‘rotmaatregel’ (zijn woorden): “Als mensen met de Kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken.” Ja daar moet je inderdaad niet aan denken. Dan maar een rotmaatregel.

Het economische argument is duidelijk: werkgelegenheid. Niet ‘schoner’, dat hoeft niet voor Rutte, want hij vraagt elke dag aan zijn spiegel: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?” Net als de Boze Koningin in Sneeuwwitje gelooft de premier in sprookjes en denkt werkelijk dat het de spiegel is die hem steeds bevestigend beant­woordt, terwijl dat natuur­lijk de ja-knikkende ambtenaren van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn die hem wel een spiegel voorhouden maar verzuimen de kop van de struisvogelpremier uit de PFAS te trekken.

Dat in Nederland benzine- en (vooral) dieselauto’s op een beperkt deel van de snelwegen wat minder hard racen, scheelt één procent stikstofuitstoot. Dat lijkt weinig – wat is nou één procent – maar het is tegelijk bizar dat hardrijden zo vervuilt.

Dat een vrrrroempartij de schoonste van het land kan zijn, is dus echt een sprookje. Het wordt wat duidelijker als je alleen naar de stikstofoxiden (NOx) kijkt – dan valt namelijk de veeteelt af want koeien laten toch vooral ammoniak vliegen – en dan kun je fijn (diesel)auto’s en de bouw met elkaar vergelijken. Dus mag je weer huizen bouwen als je het gaspedaal wat minder hard intrapt.

In de binnenvaart hoef je niet zachter te varen of zuinig of elektrisch om veel minder stikstofoxiden te produceren. Voortvarende ondernemers hebben al aangetoond dat je bij bestaande motoren heel goed met toegevoegde technieken de uitstoot van NOx met 90 procent omlaag kunt brengen. Kijk, dat zijn nog eens percentages en dat zijn geen sprookjes van Moeder de Gans. Ook al zou de hele binnenvaart met overheidssteun die nageschakelde technieken toepassen, dan nog is dat voor de overheid een investering die volledig in het niet valt bij de plannen om de boe­ren uit te kopen.

Laat het RIVM nou eens uitrekenen hoeveel wegen je aan mag leggen als de binnenvaart vrijwel geen NOx meer uitstoot. Wegen waarvoor de bouwstoffen milieuvriendelijk over water worden aangevoerd. En waarop alleen elektrisch mag worden gereden. Dat is wel slikken voor de VVD, want elektrische auto’s doen geen ‘vrrroem’.

OK, misschien voorlopig een droom, maar geen sprookje.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -