- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSluizencomplex Terneuzen heeft nieuwe, ‘verbindende’ naam

Sluizencomplex Terneuzen heeft nieuwe, ‘verbindende’ naam

- Advertentie -

Delen

Het sluizencomplex in Terneuzen heet voortaan Noordzeesluizen. De nieuwe naam werd 16 november onthuld door minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, zijn  Vlaamse collega Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare Werken, samen met het politieke college van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie.

Er is gekozen voor ‘Noordzeesluizen’ om een verbinding te leggen tussen de haven van Gent en Terneuzen en het aangrenzende zeegebied. De naam sluit volgens de verantwoordelijken ook goed aan bij die van havenbedrijf North Sea Port. Internationaal gesproken liggen straks de ‘North Sea Locks’ in het havengebied van ‘North Sea Port’.

Nieuwe Sluis

Er is een heuse naamgevingscommissie bij aan te pas gekomen, onder voorzitterschap van de Terneuzense burgemeester Erik van Merrienboer. De naamgevingscommissie bestond verder uit burgemeester Mathias De Clercq van Gent, CEO Daan Schalck van North Sea Port en hoofdingenieur-directeur Willy Dekker van Rijkswaterstaat Zee en Delta.

De commissie besloot de namen Oostsluis, Westsluis en Nieuwe Sluis voor de afzonderlijke sluizen binnen het complex te handhaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft de namen officieel vastgesteld.

Met de onthulling van de naam Noordzeesluizen werd ook de website noordzeesluizen.eu gelanceerd. Deze website wordt gebruikt om het komende jaar de activiteiten, festiviteiten en ander nieuws rondom de opening van de Nieuwe Sluis aan te kondigen. Die opening is in het najaar 2024.

Kortere wachttijden

Sinds 2017 wordt in opdracht van de Vlaams-Nederlands Scheldecommissie gebouwd aan een nieuwe grote zeesluis. Deze sluis wordt gebouwd binnen het bestaande sluizencomplex, waar ook de Oostsluis en de Westsluis deel van uitmaken.

De Noordzeesluizen maken de fusiehaven North Sea Port (Gent, Terneuzen en Vlissingen) nog beter toegankelijk over het water. Met de komst van de Nieuwe Sluis kunnen grotere zeeschepen via het Kanaal Gent-Terneuzen tot aan de haven van Gent varen. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen zou moeten afnemen.

Belangrijke schakel

“De Noordzeesluizen zijn een belangrijke schakel voor North Sea Port en de Seine-Schelde-verbinding”, zei Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “De Nieuwe Sluis is niet enkel een poort naar onze waterwegen en logistiek, maar ook een wissel op een welvarende toekomst voor de Vlaamse economie.”

“‘Dit project is een mooi voorbeeld van Vlaams-Nederlandse samenwerking, en van groot belang voor onze economieën”, vond de Nederlandse minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. “En met de beoogde opening volgend jaar van de Nieuwe Sluis zijn de Noordzeesluizen straks klaar voor de toekomst. De sluis is langer, breder en dieper dan zijn voorganger, en dat is belangrijk om de groei van het scheepvaartverkeer mogelijk te maken.”

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -