Sluis St. Andries langer gestremd

0
sluis St. Andries
Sluis St. Andries. (foto René V)

Sinds maandag 15 maart is sluis St. Andries in het Kanaal van Sint Andries tussen de Maas en de Waal gestremd. Die dag werden technische gebreken ontdekt, waardoor het schutten niet langer verantwoord leek. Na uitgebreide (duik)inspecties en berekeningen bleek dat er wel veilig geschut kan worden, maar dat er forse slijtage is aan onderdelen van de sluisdeuren. Om deze onderdelen te herstellen, blijft de sluis tot half mei gestremd.

In de loop der jaren is aan meerdere onderdelen van de sluisdeuren flinke slijtage ontstaan zoals de druk- en geleiderails, lagers en loopwielen. “We gebruiken de komende weken om de meest beschadigde druk- en geleidewielen aan de sluisdeur aan de Waalzijde te vervangen”, meldt Rijkswaterstaat. “Zo verminderen we het risico op onverwachte stremmingen door slijtage enigszins. Het risico op uitval van sluis St. Andries blijft, ook na de herstelwerkzaamheden, reëel.”

Intensief belast

Sluis St. Andries stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De sluis is door de jaren heen intensief belast, verklaart Rijkswaterstaat. Dit vergroot de kans op storingen en slijtage. “Daarom houden we na afloop van deze werkzaamheden structureel preventieve controles, zoals duikinspecties, om de inzetbaarheid van de sluis zoveel mogelijk te waarborgen. Deze controles zijn van tevoren te plannen, waardoor we belanghebbenden tijdig over een eventuele stremming kunnen informeren.”

Schepen moeten omvaren via het Maas-Waalkanaal bij Weurt en de Afgedamde Maas bij de Wilhelminasluis. De extra vaartijd voor beide routes is ongeveer vier uur. Het wegverkeer heeft geen overlast van de gestremde sluis.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.