Werkendam runt haven nu digitaal

0
Havenmeesters Lou Goedel (links) en Jan bekijken de live kaart van het nieuwe havenmanagementsysteem. (foto gemeente Altena)

Gemeente Altena heeft een nieuw havenmanagementsysteem voor de haven van Werkendam. Met het systeem van Shiplogic zet de haven in Werkendam een belangrijke stap op het gebied van digitalisering. Het systeem kent een interactieve kaart waarop de haven gemonitord kan worden. Daarnaast wordt havengeld automatisch berekend en geïnd.

De haven van Werkendam is de op één na grootste binnenvaarthaven van Nederland als het gaat om aantallen geregistreerde schepen en tonnen laadvermogen. Door toenemende eisen voldeed het vorige systeem niet meer. Samen met Shiplogic-ontwikkelaar Software Foundry is intensief gewerkt aan nieuwe software. Daarmee loopt de haven in Werkendam nu voorop met de nieuwste techniek op het gebied van havenmanagement.

De officiële ingebruikname. Vlnr: Wilco Vahrmeijer (domeinspecialist), Manfred Suttorp (directeur Software Foundry), Jan Smit (havenmeester), Stefan Oei (productowner), Lou Goedel (havenmeester). (foto gemeente Altena)

Beter plannen

Havenmeester Lou Goedel is zeer tevreden: “Tijdens de feestdagen ligt de haven altijd vol met zo’n 125 schepen, en dat was qua planning tot nu toe altijd een enorme uitdaging. Met dit systeem is dit allemaal beter te plannen.”

Maar niet alleen voor de feestdagen is het een enorme vooruitgang, aldus Goedel. “Dit is een grote professionalisering van de haven. Schepen worden automatisch gedetecteerd, het havengeld wordt automatisch geregeld en de rapportages uit de systemen geven ons nuttige informatie bij het maken van beleidskeuzes.”

Toekomstbestendig

Ester de Ridder, Teammanager Veiligheid Toezicht en Handhaving van de gemeente Altena voegt daaraan toe: “Digitalisering van havens is in toenemende mate een belangrijk onderwerp, en we willen daarin vooroplopen. Dit is een belangrijke innovatie. De nieuwe software communiceert ook rechtstreeks met onze financiële administratie. Het systeem is daarnaast toekomstbestendig en sluit naadloos aan bij onze verwachtingen omdat het is gebouwd op basis van wensen en ervaringen van onze havenmeesters en in goede samenwerking met Shiplogic.”

Havenmeester Jan Smit in de haven aan het werk met het nieuwe havenmanagementsysteem. (foto gemeente Altena)

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.