Sloop sluiseiland Zeeburg begint

0

Half oktober is Rijkswaterstaat gestart met de voorbereidende werkzaamheden om het sluiseiland Zeeburg te verwijderen. In de komende weken doet aannemer de Vries & van de Wiel onder meer graafwerkzaamheden, verwijdert het bedrijf damwandankers en sloopt het de basculebrug. Begin november begint de echte sloop van het eiland, met groot materieel. 

Nevelkanon
De Vries & van de Wiel heeft een ontheffing gekregen voor werken in het weekend om zo snel mogelijk de sloopwerkzaamheden af te kunnen ronden.

Fred Doodeman, omgevingsmanager namens de aannemer: “Om de geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken werken we tijdens de sloop met een geluidsarme sloopschaar. Om stofvorming te voorkomen, hebben we met Rijkswaterstaat afgesproken een nevelkanon in te zetten om de werkplek nat te houden. Daarnaast hangen er doeken rondom de werkplek tegen het stuiven. De werkzaamheden aan het sluiseiland zullen geen hinder veroorzaken voor het scheepvaartverkeer.”

Breder kanaal
Door het verwijderen van het sluiseiland wordt het Amsterdam-Rijnkanaal ter plekke verbreed van 50 naar 100 meter. Het eiland heeft een grootte van 300 bij 50 meter.
Indertijd waren het sluiseiland en de waterkering bedoeld als onderdeel van een sluiscomplex dat extra bescherming bood bij hoog water vanaf IJmuiden. Maar met de aanpassingen aan de zeesluis IJmuiden heeft de passage Zeeburg geen waterkerende functie meer. Door de groei van het scheepvaartverkeer en daarmee ook de grootte van de vaartuigen ontstond een dringende behoefte om het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Zeeburg te verbreden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.