- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsScheepslift Niederfinow is eindelijk klaar

Scheepslift Niederfinow is eindelijk klaar

- Advertentie -

Delen

Na veertien jaar is de nieuwe scheepslift Niederfinow opgeleverd. Goed voor de binnenvaart, maar volgens binnenvaartbrancheorganisatie BDB moet het ook een waarschuwing zijn: de realisatie van vaarweginfrastructuur mag nooit meer zo lang duren.

BDB-directeur Jens Schwanen noemt het project een voorbeeld van falend infrastructuurbeleid. De scheepslift had al in 2014 klaar moeten zijn. Het onderzoek naar mogelijke varianten en de planningsprocedure hebben zó lang geduurd dat de bouw pas in 2008 werd aanbesteed.

De lift heeft ook veel meer gekost dan oorspronkelijk geraamd. De politiek moet volgens Schwanen lessen trekken uit het project en de bouw van vaarweginfrastructuur versnellen. Digitale technologie en gestandaardiseerde concepten voor bruggen en sluizen kunnen hierbij helpen.

Groter

De nieuwe scheepslift is groter dan oude. Hierdoor kunnen grotere vrachtschepen op het Oder-Havel-kanaal varen. Duwkonvooien van 114 meter hoeven niet meer te worden ontkoppeld. Dit maakt de vaarwegverbinding tussen Berlijn en de Poolse Oostzeehaven Stettin aantrekkelijker voor verladers.

De scheepslift heeft een scharnierfunctie tussen het binnenvaartvervoer op de vaarwegen in de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern (circa 2 miljoen ton per jaar), de Oostzee en de vaarwegen in Berlijn (circa 2,5 miljoen ton).

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -