Rijkswaterstaat start op 1 juli met het duurzaam maken van 600 tot 700 vaste navigatielichten die staan opgesteld langs de Rijkswateren.
De lichtbronnen worden vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen. Ook krijgen ze zonnepanelen voor de stroomopwekking.
Na de vervanging van deze lichten kan vanaf eind 2014 jaarlijks zo’n 50 procent op de onderhoudskosten worden bespaard. "Bovendien worden de lampen beter zichtbaar voor vaarweggebruikers", aldus Rijkswaterstaat, dat met de maatregelen ook de CO2-uitstoot vermindert.
Rijkswaterstaat start met dit 4-jarige traject in Zeeland. Daarna worden de navigatiellihten per regio verder verduurzaamd. “Energiebesparing is samen met duurzame energie een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met een besparing van circa 50 procent op de onderhoudskosten per jaar vanaf 2014 levert Rijkswaterstaat hiermee een mooie bijdrage”, aldus staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.
Wat gaat er gebeuren?
• Het navigatielicht wordt vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen in combinatie met zonnepanelen. De lichten zijn daardoor niet langer afhankelijk van externe energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot vermindert.
• De navigatielichten vereisen na vernieuwing minder onderhoud, zijn betrouwbaarder en minder storingsgevoelig.
• De nieuwe navigatielichten komen er zoveel mogelijk hetzelfde uit te zien. Deze zogenaamde nautische uniformiteit komt de herkenbaarheid voor de scheepvaart ten goede.
Het duurzaam maken van vuurtorens en van sommige lichtenlijnen en havenlichten wordt nog niet meegenomen, omdat de technologie voor deze grote lichten op dit moment nog niet voorhanden is.
Door het gebruik van duurzame ledverlichting en zonnepanelen zijn er geen electiciteitskosten meer. Bovendien hebben de ledlampen een langere levensduur en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Met de besparing wordt de benodigde investering om de navigatielichten langs de vaarwegen duurzaam te maken in tien jaar terugverdiend.
Vragen over dit project? Bel dan gratis 0800-8002.