Vandaag vond in Amsterdam het eerste echte duurzame voedseltransport over water plaats. Duurzaam qua transport (het gloednieuwe elektrisch aangedreven schip van Mokum Mariteam) en duurzaam qua lading: biologische en regionale etenswaren.
De City Supplier meert af bij restaurant Hemelse Modder aan de Oude Waal.
Een groot deel van deze waren was afkomstig van Vroegop-Windig en de verantwoorde visleverancier Jan van As, allebei gevestigd in het hoofdstedelijke Food Center. De timing van deze primeur was zorgvuldig gekozen, samenvallend met de landelijke Week van de Smaak die volledig draait om vers, seizoens- en streekgebonden voedsel.
Vriendelijke Keukens
De bestemming van de City Supplier waren zes‘Vriendelijke Keukens’; restaurants en cateraars die graag zoveel mogelijk met dier- en milieuvriendelijke ingrediënten werken. De eerste levering was aan Amsterdams oudste biologische restaurant De Waaghals; daarna voer het schip langs het Lloyd Hotel, Siere Cateraars, de restaurants Hemelse Modder, Fifteen en Star Ferry.
De komende maanden wordt hard gewerkt aan uitbreiding van de duurzame leveringen over water. Het vertrekpunt daarbij is de onlangs door Mokum Mariteam verworven op- en overslaglocatie van het Food Center. Voor uitbreiding van de leveringen wordt nauw samen gewerkt met Stichting Vriendelijke Keukens en leveranciers op het terrein van het Food Center, zoals Vroegop-Windig en De Kweker, binnen hun branche beide vooroplopend met hun biologische aanbod. Maar ook leveringen van andere partijen behoren tot de mogelijkheden, inclusief niet-voedselgerelateerde producten.