- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPLATINA3 begint met serie podiumevenementen

PLATINA3 begint met serie podiumevenementen

- Advertentie -

Delen

Begin dit jaar is PLATINA3 van start gegaan. Het meerjarig Europees beleidsondersteunend project staat onder leiding van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). Het wordt gefinancierd vanuit het Europese innovatiebudget Horizon 2020 en ondersteunt transportonderzoek en -innovatie. Dertig maanden lang bieden de projectpartners coördinatie- en ondersteuningsactiviteiten om de binnenvaart in Europa te stimuleren.

Projectcoördinator Martin Quispel. (foto EICB)

“PLATINA3 brengt experts en belanghebbenden samen in Europa om de brug te slaan naar toekomstige behoeften op het gebied van onderzoek, innovatie en invoering binnen de Europese binnenvaartsector”, zegt projectcoördinator Martin Quispel.

De senior expert van het EICB vervolgt: “Een hoofddoelstelling is het verschaffen van de kennisbasis voor de uitvoering van de EU Green Deal met het oog op de verdere ontwikkeling van het actieprogramma NAIADES III voor vervoer over de binnenwateren van de Europese Commissie voor de periode 2021-2027.

PLATINA3 richt zich rond de thema’s Markt, Vloot, Banen & Vaardigheden en Infrastructuur op vier onderwerpen:

  • integratie en digitalisering van de binnenvaart met het oog op modal shift en synchromodaliteit
  • emissievrije, geautomatiseerde en klimaatbestendige vloot
  • geschoolde arbeidskrachten die anticiperen op nul emissie en automatisering
  • slimme en klimaatbestendige vaarweg- en haveninfrastructuur met schone energiehubs

Podiumevenement vanuit Boedapest

“Het PLATINA3-platform is een katalysator voor bewustwording, betrokkenheid van belanghebbenden en benutting van de resultaten van gerelateerde nationale en Europese projecten en initiatieven. PLATINA3 consolideert hun bevindingen, beoordeelt hun impact en hiaten”, legt Quispel uit. De bedoeling is dat deskresearch en dialogen met experts en belanghebbenden vervolgens leiden tot roadmaps voor beleid en onderzoek & ontwikkeling en plannen voor implementatie.

“We zullen interactieve workshops en consultaties organiseren en een reeks van zes internationale bijeenkomsten, de zogenoemde ‘PLATINA3 podium events’. Deze evenementen zullen gerichte input geven aan onder meer het Horizon Europa-programma.” Het eerste podiumevenement staat gepland op 7 en 8 april vanuit Boedapest, en wordt georganiseerd door de Donaucommissie. Wegens Covid zal dat online zijn.”

Slimme vaarwegen

“De Donau-commissie is verheugd om fase 1 van PLATINA3 te organiseren. Als gastheer willen we een intensieve uitwisseling van informatie en ervaringen faciliteren over kwesties die essentieel zijn voor de verdere ontwikkeling van de binnenvaart in Europa”, zegt Manfred Seitz, algemeen directeur van het secretariaat van de Donaucommissie.

Manfred Seitz, algemeen directeur van de Donaucommissie. (foto Donaucommissie)

“Samen met onze partners hebben we een geweldig programma voorbereid met keynote speeches van de nieuw gekozen voorzitter van de Donaucommissie, hoge vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van de Donaulanden, leden van het Europees Parlement en van het bedrijfsleven. De openingssessie wordt gevolgd door thematische sessies die ingaan op de belangrijkste uitdagingen en kansen in de binnenvaart: de overgang naar emissievrije scheepvaart, de integratie van de binnenvaart in toeleveringsketens, en slimme vaarwegen en autonome navigatie. De sessies in Boedapest bieden een unieke gelegenheid om ideeën uit te wisselen met experts en beleidsmakers en om meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen.”

Meer informatie is te vinden op www.platina3.eu/budapest. Daar kan men zich ook registreren als deelnemer.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -